Orthopediein AZ Klina

De dienst Orthopedie zorgt voor de opvang van volwassenen en kinderen met aandoeningen van het bewegingsstelsel: het skelet, de gewrichten en alle pezen, spieren en zenuwen die instaan voor de voortbeweging. Na het stellen van een diagnose kunnen we putten uit een arsenaal van behandelingsmethoden.

Secretariaat Orthopedie:

ma - do: 8.00 - 18.00 u.

vr: 8.00 - 17.00 u.

+ 32 3 650 50 55

secretariaat.orthopedie@klina.be

Deze medische dienst bereikt u door onderstaande route te volgen
Routenummer

Afwijkingen en ziekten van het bewegingsapparaat

Orthopedie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het bewegingsapparaat: het skelet en de gewrichten met de ligamenten, de pezen, de spieren en de zenuwen die instaan voor de voortbeweging.

Vroeger hield orthopedie zich vooral bezig met groeistoornissen bij kinderen vandaar de oud-Griekse oorsprong van de naam: 'orthos' (recht) en 'paedos' (kind): het recht laten groeien van kinderen. Dit verklaart ook het symbool van de orthopedie: een kromme boom die wordt rechtgehouden door een stevige paal.

Tot het terrein van de orthopedisch chirurg (orthopedist of orthopeed) behoren onder andere:

  •  Aangeboren afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat (voet, heup, rug, …);
  •  Fracturen van gewrichten en beenderen (botbreuken);
  •  Standafwijkingen van gewrichten en lange beenderen;
  •  Sportletsels;
  •  Gewrichtsafwijkingen en slijtage (artrose).

Technische onderzoeken

De meeste patiënten bieden zich aan op de raadpleging orthopedie omwille van aanhoudende pijnklachten of afwijkingen ter hoogte van het steun- en bewegingsapparaat. De orthopedist zoekt op basis van anamnese en klinisch onderzoek naar de meest waarschijnlijke diagnose voor de symptomen. Het klinisch vermoeden moet in de meeste gevallen bevestigd worden met bijkomende onderzoeken waarvoor de patiënt verwezen wordt naar de diensten Medische Beeldvorming of nucleaire geneeskunde.