Staalverwerkinglabo AZ Klina

Staalontvangst

Voor de ontvangst van stalen is een afzonderlijke werkpost voorzien in het laboratorium. Alle stalen die in het laboratorium aankomen worden zo snel mogelijk behandeld. Er wordt organisatorisch een onderscheid gemaakt tussen dringend te verwerken stalen en routinestalen. Dringende stalen krijgen steeds absolute voorrang voor registratie en verdere afhandeling. Bij ieder staal dat aankomt in het laboratorium wordt gecontroleerd of het staal en het bijgevoegde aanvraagformulier voldoen aan de gestelde eisen.

Volgende aandachtspunten worden kritisch geëvalueerd bij staalontvangst:

  • aanwezigheid van een correct en volledig ingevuld aanvraagformulier
  • aanwezigheid van de correcte recipiënten
  • identificatie van de aangeboden recipiënten
  • bestaan van visuele afwijkingen (vulling, lek, stolsel)
  • afwijkingen van de vooropgestelde specificaties tijdens bewaring/transport (labogids)

Bij afwijkingen wordt de aanvrager telefonisch op de hoogte gebracht of wordt het protocol voorzien van de nodige opmerkingen. Desgevallend worden resultaten gerapporteerd onder voorbehoud.

Nadat de ontvangen stalen werden geregistreerd in het LIS (Laboratorium Informatie Systeem) en eenduidig geïdentificeerd aan de hand van een etiket met barcode worden de stalen vrijgegeven voor verdere verwerking in het laboratorium.

Centrifugatie

Sommige stalen dienen eerst gecentrifugeerd te worden alvorens de analyse te kunnen aanvatten (bereiding van serum of plasma).

Staalverdeling

Binnen het laboratorium worden de aangevraagde analyses bij voorkeur aangevat op het oorspronkelijk ontvangen afnamerecipiënt. Deze moedertube doorloopt de verschillende werkposten (analysetoestellen) in een vaste volgorde. Toch is dit praktisch niet altijd haalbaar en dienen aliquots bereid te worden. Het aliquoteren van stalen gebeurt manueel of automatisch d.m.v. Roche MPA. Door het gebruik van wegwerpmateriaal bij het verdelen van de stalen wordt (kruis)contaminatie vermeden. Het aliquoteren van de stalen wordt gestuurd door het gebruik van specifieke software. Met behulp van dit systeem worden tevens etiketten voor de dochtertubes (aliquots) gegenereerd. Alle dochtertubes worden voorzien van een ondubbelzinnige identificatie (etiket met barcode). Aliquots zijn herleidbaar naar de oorspronkelijke moedertube aan de hand van het staalnummer op het etiket.

Moeder- en dochtertubes worden vervolgens overgebracht naar de verschillende analytische werkposten binnen het laboratorium. In afwachting van analyse worden de stalen bewaard in aangepaste en gecontroleerde omstandigheden, rekening houdend met de stabiliteit van de aangevraagde parameters.

Onderzoek en analyse

Het laboratorium maakt enkel gebruik van binnen de sector of internationaal aanvaarde analytische technieken of methoden voor de verwerking van patiëntstalen. Over dit principe wordt gewaakt door de laboratoriumleiding. De analyse van de aangeboden stalen gebeurt door bevoegd verklaarde medewerkers met een aangepast opleidingsniveau en volgens de ter beschikking gestelde werkvoorschriften (analyse- en toestelvoorschriften) op toestellen die voorafgaandelijk werden gevalideerd binnen het laboratorium.

Voor de meest courant aangevraagde parameters wordt de analyse onmiddellijk aangevat. Deze parameters worden dagelijks uitgevoerd en 24 uur op 24. Voor sommige minder frequente analyses worden de stalen opgespaard om praktische of economische redenen. Deze stalen worden in reeksen geanalyseerd volgens de uitvoeringsfrequentie vermeld in de labogids.

Ter preventie van mogelijke menselijke fouten, tracht het laboratorium zo veel als mogelijk gebruik te maken van systemen met een doorgedreven graad van automatisatie en voorzien van een bidirectionele koppeling tussen het analysetoestel en het LIS. Dergelijke systemen hebben tevens een aanzienlijke reductie van de doorlooptijden als voordeel. Automatisatie gebeurt evenwel steeds rekening houdend met de ter beschikking  gestelde middelen door het ziekenhuismanagement.   

Kwaliteitsborging en vrijgave van resultaten

De kwaliteit van de gerapporteerde resultaten wordt gewaarborgd door de strikte toepassing van een uitgebreid systeem van interne kwaliteitscontrole binnen het laboratorium. Na technische en finale medische validatie onder verantwoordelijkheid van de Klinisch Bioloog worden de resultaten definitief vrijgegeven.    

Afvoer van lichaamsmateriaal

Na finaliseren van alle aangevraagde analyses en het verstrijken van de vooropgestelde bewaartermijn van het betreffende staaltype worden stalen afgevoerd en vernietigd als Risicohoudend Medisch Afval (RMA), conform de wettelijke normen.