Aanvragen onderzoeklabo AZ Klina

Algemeen

Het laboratorium is 24 uur op 24 operationeel, inclusief op zon- en feestdagen. Aanvragen van laboratoriumonderzoek is dus steeds mogelijk. Vele van de in eigen beheer uitgevoerde analyses worden dagelijks uitgevoerd en nog dezelfde dag gerapporteerd. Sommige analyses worden gebundeld in analysereeksen omwille van praktische of economische redenen. Voor meer informatie betreffende de uitvoeringsfrequentie van de betreffende analyses wordt verwezen naar de labogids.  

Aanvraagformulier/elektronisch equivalent

Stalen die ter analyse worden aangeboden aan het laboratorium dienen steeds vergezeld te zijn van een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier of een elektronisch equivalent. De aanvrager van het onderzoek is verantwoordelijk voor het vervolledigen van de aanvraag in overeenstemming met de door de wetgever opgelegde richtlijnen. Minimaal volgende gegevens dienen dan ook steeds ter beschikking te worden gesteld aan het laboratorium:

  • Ondubbelzinnige identificatie van de patiënt:
  • Unieke identificatie van de aanvragende arts
  • Aanduiding van de gewenste onderzoeken
  • Aanvraagdatum
  • Klinische gegevens en bijzondere gegevens nuttig voor de uitvoering en interpretatie van de resultaten (duur van een inzameling,…)
  • Monstertype of oorsprong van het monster indien relevant
  • Informatie betreffende de staalafname: identificatie van afnemer (paraaf + initialen) en tijdstip van afname (datum + uur van afname)

Voor het aanvragen van laboratoriumonderzoek wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van de door het laboratorium ter beschikking gestelde aanvraagformulieren. Deze formulieren zijn verkrijgbaar via het laboratorium op eenvoudige vraag. De ter beschikking gestelde aanvraagformulieren bevatten een groot deel van alle mogelijk uit te voeren laboratoriumonderzoeken. Analyses die zich niet op het aanvraagformulier bevinden kunnen manueel worden vermeld. Analyses dienen steeds afzonderlijk te worden aangekruist door de aanvrager. Aanvraagformulieren van andere laboratoria of een voorschrift met vermelding van alle essentiële gegevens worden eveneens aanvaard. Tevens stelt het laboratorium een elektronische toepassing voor het aanvragen/consulteren van laboratoriumonderzoek (Cyberlab) ter beschikking van artsen die hierom verzoeken.

Volgende formulieren kunnen gebruikt worden voor het aanvragen van laboratoriumonderzoek:

Bij het aanvragen van laboratoriumonderzoek is het de verantwoordelijkheid van de aanvrager om rekening te houden met de door het RIZIV opgelegde diagnose- en cumulregels en aan het laboratorium de nodige gegevens te verstrekken om een correcte facturatie van de onderzoeken mogelijk te maken. Als praktische leidraad wordt door het laboratorium een overzicht ter beschikking gesteld van de diagnose- en cumulregels die vermeld worden op de aanvraagformulieren. Deze lijst is sterk vereenvoudigd en niet limitatief. Voor de volledige en bindende formulering wordt verwezen naar de RIZIV-website. Bij eventuele discordanties primeert steeds de RIZIV-regelgeving.

Aanvraag in urgentie

Een beperkt aantal analyses kunnen dringend worden uitgevoerd 24 uur op 24. Deze analyses worden aangeduid in de labogids. Wanneer een dringende dienstverlening gewenst is, dient dit duidelijk aangegeven te worden op het aanvraagformulier. Indien omwille van medische redenen toch andere analyses in urgentie dienen uitgevoerd te worden, kan dit enkel en alleen gebeuren na motivatie en overleg van de aanvrager met een Klinisch Bioloog.

Aanvraag aanvullend onderzoek

De aanvrager kan steeds verzoeken aanvullende analyses uit te voeren op reeds in het laboratorium aanwezige stalen. Dergelijke aanvragen zijn enkel mogelijk op schriftelijke of elektronische vraag (via bijaanvragen.labo@klina.be). Ook een Klinisch Bioloog kan analyses toevoegen wanneer aanvullende onderzoeken aangewezen zijn op basis van de bekomen analyseresultaten of de klinische vraagstelling. Aanvullende analyses worden enkel uitgevoerd wanneer de bewaartermijn van het staal niet overschreden is en wanneer de stabiliteit van de betreffende parameter dit toelaat. Tevens dient er nog voldoende staal aanwezig te zijn om de betreffende bepaling(en) op kwaliteitsvolle wijze toe te laten. 

Volgende bewaartermijnen worden gehanteerd binnen het laboratorium:

  • serumstalen: 14 dagen
  • EDTA-volbloed: 7 dagen
  • fluoride-volbloed (gecentrifugeerd): 4 dagen
  • citraat-volbloed (gecentrifugeerd): 2 dagen
  • urine: 4 dagen
  • 24-uurs urinecollectie: 10 dagen
  • punctievochten: 1 maand
  • stalen voor microbiologisch onderzoek (m.u.v. urine/punctievochten): 2 weken