Onderzoeksresultatenlabo AZ Klina
Rapporteren onderzoeksresultaten algemeen
Verantwoordelijkheden
Van de onderzoeken die zijn uitgevoerd ingevolge elk voorschrift wordt een laboratoriumrapport of protocol opgemaakt. De Klinisch Biologen zijn verantwoordelijk voor de rapportage van de analyseresultaten binnen klinisch aanvaardbare tijden op de afgesproken wijze die dient te voldoen aan de behoeften van de opdrachtgever.
Een protocol/onderzoeksresultaat wordt definitief vrijgegeven na medische validatie door een Klinisch Bioloog. Analyseresultaten die nog niet medisch werden gevalideerd, dienen steeds als voorlopig en “onder voorbehoud” te worden beschouwd en dienen steeds met de nodige voorzichtigheid te worden geïnterpreteerd.
Bestemming
De laboratoriumresultaten van een desbetreffende patiënt worden steeds rechtstreeks gerapporteerd aan de aanvragende geneesheer, tenzij deze anders heeft aangegeven op het aanvraagformulier. De patiënt heeft evenwel steeds recht op inzage in zijn persoonlijk patiëntendossier (wet van augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt). Laboratoriumonderzoeken maken deel uit van dit dossier en bijgevolg heeft de patiënt inzagerecht.
Mogelijke wijzen van rapportage
De laboratoriumleiding stimuleert het gebruik van rapportage via elektronische weg. Het afdrukken van papieren protocols wordt zo veel mogelijk ontmoedigd omwille van ecologische en logistieke redenen. Doch, het is steeds de vrije keuze van de individuele arts op welke wijze het protocol wordt bezorgd. Er zijn verschillende mogelijkheden van rapportage mogelijk:
Rapportage via papieren protocol
De laboratoriumleiding is verantwoordelijk voor de vormgeving van het protocol en bepaalt zelfstandig het uitzicht en de inhoud. Een protocol wordt gegenereerd vanuit het LIS (Laboratorium Informatie Systeem) en volgt een vaste vormgeving. Het bevat alle essentiële elementen en is opgesteld conform de Belgische wetgeving en de geldende praktijkrichtlijnen in de sector. De Klinisch Biologen garanderen een vlotte leesbaarheid. Papieren protocols worden per post geaddreseerd aan de aanvrager van het laboratoriumonderzoek.
Rapportage via elektronische weg
Naast rapportage via het klassieke protocol op papier is het raadplegen van analyseresultaten via elektronische weg eveneens mogelijk. Externe aanvragers kunnen analyseresultaten ontvangen via Hector op specifieke vraag. Deze dienstverlening laat toe op een beveiligde manier patiënt gebonden gegevens uit te wisselen tussen het laboratorium en (huis)artsen waarbij de vertrouwelijkheid van de data (aan de hand van versleuteling van de gegevens) en de integriteit worden gewaarborgd. Externe aanvragers kunnen een aanvraag richten tot het laboratorium wanneer zij resultaten wensen te ontvangen via Hector. De eindgebruiker dient te beschikken over een PC met modem en een geautomatiseerd patiëntendossier.
Voor rapportage via Hector kan de arts een keuze maken uit verschillende formaten waaronder:
- Windoc
- Medidoc
- HealthOne
- Medibase
- Prodoc
- Medar
- ...
Op vraag van het laboratorium verzorgt de IT-afdeling van ons ziekenhuis de ondersteuning wanneer een nog niet in het systeem geregistreerde aanvrager deze wijze van rapportage wenst te gebruiken of bij technische problemen.
Enkel medisch geautoriseerde resultaten zijn consulteerbaar voor de aanvrager via Hector. De IT-dienst van ons ziekenhuis is verantwoordelijk voor de waarborging van de vertrouwelijkheid van de doorgestuurde gegevens via Hector tot het ogenblik van verzending van data uit het ziekenhuis naar de eindgebruiker. Vanaf het ogenblik dat de gegevens het ziekenhuis verlaten vallen deze verantwoordelijkheden ten laste van de fabrikant/leverancier. Het laboratorium heeft met gunstig eindresultaat de integriteit van de datatransmissie geverifieerd voor formaten Windoc, Medidoc, HealthOne en Medibase tot op het niveau van de exportfile. Overige formaten werden niet getest en vallen bijgevolg onder de volledige verantwoordelijkheid van de eindgebruiker. De uiteindelijke visualisatie van de resultaten in de diverse beschikbare externe pakketten kan onmogelijk sluitend geverifieerd worden door het laboratorium en valt aldus buiten diens verantwoordelijkheid.
De eindgebruiker is verantwoordelijk voor het up to date houden van zijn/haar voorzieningen noodzakelijk om de doorgestuurde resultaten via Hector te ontvangen en te consulteren. Tevens zal de eindgebruiker op zijn/haar verantwoordelijkheid de nodige voorzorgen treffen om de confidentialiteit van de doorgestuurde gegevens te garanderen (paswoord policy e.d.).
Patiënten kunnen eveneens hun laboratoriumresultaten consulteren via CoZo a.h.v. de website www.cozo.be na aanmelding via hun e-ID. CoZo is een streng beveiligd elektronisch platform waar ook artsen analyseresultaten kunnen raadplegen, indien de patiënt hiervoor voorafgaandelijk zijn toestemming heeft gegeven. De elektronische gegevensuitwisseling via CoZo is onderworpen aan de Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de Wet betreffende de rechten van de patiënt. Het CoZo platform haalt binnen ons ziekenhuis gegevens op uit het medisch dossier C2M. Het laboratorium kan op geen enkele sluitende wijze de correctheid van dit elektronisch afschrift garanderen en wijst bijgevolg iedere verantwoordelijkheid af voor eventuele schade of gevolgen aan derden bij incidenten resulterend uit het gebruik van laboratoriumresultaten die worden weergegeven in CoZo.
Op verzoek van individuele artsen/klanten (bvb. woonzorcentra) is het mogelijk om resultaten te consulteren via het HiX-portaal. Toegang wordt ter beschikking gesteld op specifieke vraag door de IT-dienst. Voor meer informatie wordt verwezen naar ALP-0116 Consulteren van resultaten via HiX voor externen.
Rapportage via fax
Op specifieke vraag van de aanvrager kan worden gerapporteerd via fax. Het laboratorium is verantwoordelijk voor de verzending van het protocol per fax op basis van de ter beschikking gestelde gegevens. De eindgebruiker garandeert de bescherming van de confidentialiteit van de ontvangen data door het nemen van de gepaste maatregelen.
Rapportage via telefonisch contact
Rapportage van resultaten aan de aanvragende arts via telefonische weg is eveneens mogelijk op aanvraag. Tevens worden resultaten steeds doorgebeld naar de aanvrager wanneer deze ingestelde alarmniveaus overschrijden of wanneer extreem afwijkende resultaten worden vastgesteld. Het is de verantwoordelijkheid van de individuele aanvrager telefonische resultaten steeds te verifiëren op papier of op elektronische wijze vooraleer diagnostische of therapeutische beslissingen te nemen op basis van deze resultaten. Het telefonisch doorgeven van resultaten aan patiënten is niet toegestaan omwille van confidentialiteitsredenen.
Rapportage via e-mail
Verzending van patiëntresultaten per e-mail wordt niet ondersteund door het laboratorium aangezien dergelijke wijze van datatransmissie onvoldoende garanties biedt ter waarborging van de confidentialiteit van de doorgestuurde data (onvoldoende beveiliging van het netwerk, onvoldoende controle op identiteit van de persoon die de data kan consulteren). Er wordt de absolute voorkeur gegeven aan hoger vermelde wijzen van rapportering.