Verdoving bij kinderenAnesthesie in AZ Klina

Een ingreep of onderzoek onder volledige verdoving (kinderanesthesie) wordt bij uw kind gepland. Dit is een hele ervaring voor u, als ouder, en uw kind. Om die reden willen we jullie zo goed mogelijk voorbereiden op deze ervaring.
Kamiel en Lina voor kinderen

Voor de operatie

  • We ontvangen graag zo snel mogelijk na het plannen van de ingreep of het onderzoek onder verdoving de ingevulde vragenlijst op het Pre-operatief Circuit. Op die manier kan het team zich optimaal voorbereiden.
  • De algemene regels voor nuchterheid gelden ook voor kinderen. De risico’s van onvoldoende nuchter zijn bij aanvang van de operatie zijn dezelfde als voor volwassenen.
  • Tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar gebruiken we meestal een maskeranesthesie. Net als bij volwassenen kiezen we bij kinderen ouder dan 10 jaar vaker voor de gewone techniek van verdoven via een bloedvat gezien dit voor deze kinderen aangenamer is.
  • Bij kinderen/jongeren tot en met 14 jaar mag een ouder of voogd aanwezig zijn wanneer de verdoving start. Nadien vragen we u te wachten op de afdeling tot u terug gecontacteerd wordt.

Wat mag mijn kindje eten voor de ingreep of het onderzoek?

Tot middernacht voor de ingreep of het onderzoek: 
Normale maaltijd 

Tot zes uur voor de ingreep of het onderzoek: 
Lichte maaltijd: bijvoorbeeld een boterham of toast confituur (dus geen gefrituurde of vette voeding of vlees, ...)
Zuivelproducten: bijvoorbeeld melk, flesvoeding voor je kindje, yoghurt, ... 

Tot vier uur voor de ingreep of het onderzoek
Borstvoeding

Noodzakelijk: blijven drinken tot twee uur voor de ingreep of het onderzoek is goed voor het welzijn van je kindje
Drank:

  • water, suikerwater, sportdranken, heldere fruitsappen zonder vruchtvlees
  • Heldere thee zonder melk: maximaal 1 kopje! 
  • Andere dranken zijn niet toegelaten.

Na de operatie

Na het beëindigen van de ingreep wordt uw kind naar de kinder- ontwaakzaal gebracht. De verpleegkundigen die op deze afdeling werken zullen uw kind daar in alle rust ontvangen en laten uitslapen.

Zodra uw kind aangekomen is, zal u als ouder gevraagd worden om naar de afdeling te komen. Uw aanwezigheid zal hier zeker geruststellend werken.

Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de pijnbeleving van uw kind en eventuele ongemakken na de ingreep.

Ondanks alle voorbereiding en aandacht voor de beleving van uw kind bij zijn bezoek aan het operatiekwartier, kan dit voor sommige kinderen als stresserend beschouwd worden. Dit is normaal en we geven hier steeds de nodige aandacht aan.

Een ingreep of onderzoek onder verdoving is voor kinderen en hun ouders een bijzondere ervaring. We staan als team altijd voor u klaar om u hierin te begeleiden.

Op de afdeling

Zodra we zeker zijn dat alles prima gaat met uw kind wordt hij terug naar de afdeling gebracht. De anesthesist maakt tijdens de ingreep een uitgebreid formulier met de postoperatieve instructies omtrent pijn, misselijk en wanneer uw kind terug mag eten. Op die manier weet men op de afdeling perfect wat er dient te gebeuren.

In geval van een dagopname komt later op de dag de anesthesist en de chirurg bij uw kind langs op de kamer om samen de verdere zorgen te bespreken. Pas dan wordt het infuus verwijderd.

Bij ontslag krijgt u steeds een medicatieschema mee zodat u weet welke pijnstilling toegediend mag worden en wanneer. Er wordt meestal een opvolgingsconsultatie geregeld met de behandelend chirurg.

We raden aan om de eerste 24u na een ingreep voldoende rust te voorzien voor uw kind. Op het vlak van voeding genieten licht verteerbare maaltijden de voorkeur.

Ook wanneer uw kind na een dagopname terug naar huis gaat, blijft de dienst Anesthesie bereikbaar in geval van problemen. De nodige instructies worden u meegegeven bij ontslag.