Gegevensdelingdoor uw geïnformeerde toestemming

Gegevensdeling

Om u zo goed als mogelijk te behandelen is het belangrijk dat uw zorgverleners een volledig beeld hebben van uw gezondheidstoestand en uw medische voorgeschiedenis. Die gegevens zitten vaak verspreid bij de verschillende zorgverleners en ziekenhuizen die u ooit hebt geraadpleegd. Met uw 'geïnformeerde toestemming' maakt u ze beschikbaar voor de zorgverleners die u momenteel opvolgen. 

Deze toestemming geldt zolang de zorgverlener u behandelt en voldoet aan de regels inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De geïnformeerde toestemming geldt in heel België en kan geregistreerd worden op CoZo of het eHealth-platform door de patiënt zelf, de huisarts, een behandelende zorgverlener, het ziekenfonds, de apotheek van de patiënt of de opnamedienst van het ziekenhuis. Registratie gebeurt meestal aan de hand van de elektronische identiteitskaart van de patiënt en altijd met toestemming van de patiënt. 

In AZ Klina kunt u bij uw inschrijving voor consultatie of opname aangeven of u al dan niet toestemming geeft om uw medische gegevens te delen.

Let wel: een behandelrelatie loopt gewoonlijk tot 15 maanden nadat uw identiteitskaart bij de betrokken zorgverleners werd ingelezen voor een consultatie. 

U kunt op elk moment uw geïnformeerde toestemming intrekken en dus de gegevensuitwisseling stoppen. U kunt ook bepaalde zorgverleners uitsluiten van toegang of vragen om bepaalde informatie niet te delen.

Lees meer informatie en veelgestelde vragen op www.cozo.be of www.mijngezondheid.be 

Contactgegevens onthaal AZ Klina

Tel: +32 3 650 50 50 

of via meldpunt.onthaal@klina.be

elke werkdag tussen 9 en 17 uur

Wie heeft toegang tot uw gegevens?

Zelfs als u toestemming geeft voor de uitwisseling van uw gezondheidsinformatie, kan niet zomaar iedereen al uw gegevens inkijken. Er zijn enkele voorwaarden:

  • Aangesloten zijn tot een netwerk zoals CoZo. Een ziekenhuis dat niet aangesloten is, heeft geen toegang. AZ Klina is aangesloten op CoZo.
  • Zorgverlener zijn. Niet iedereen kan toegang krijgen. Voorbeelden van zorgverleners zijn: artsen, apothekers, tandartsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, zorgkundigen, podologen, bandagisten en diëtisten. 
  • Er moet een zorgrelatie zijn. Een arts die u niet daadwerkelijk behandelt, heeft geen toegang. 
  • Toegangsrechten hebben tot de informatie. De zorgverlener kan enkel de gezondheidsgegevens bekijken die voor hem relevant zijn. Een diëtist heeft bijvoorbeeld enkel toegang tot informatie over uw voeding en niet tot bijvoorbeeld de resultaten van uw hartonderzoek.

Over welke gegevens gaat het?

Het gaat over de gezondheidsgegevens uit uw patiëntendossier zoals bv. onderzoeksresultaten, labo-uitslagen, medische beeldvorming, ontslagbrieven, operatieverslagen, medicatieschema’s enzovoort. Enkel informatie die elektronisch beschikbaar is, kan uitgewisseld worden.

Voordelen van gegevensdeling

  • uitwisseling tussen alle zorgverleners die u behandelen
  • 24/7 toegang voor zorgverleners tot uw gezondheidsgegevens
  • helpt bij het stellen van diagnoses
  • voorkomt dat u twee keer hetzelfde onderzoek moet ondergaan, is dus ook kostenbesparend
  • wordt veilig en elekronisch gedeeld in heel België
  • verbetert de kwaliteit van uw medische opvolging
  • efficiëntere zorgverlening bij noodgevallen

Video gezondheidsgegevens elektronisch delen