HoofdpijnNeurologie in AZ Klina

Hoofdpijn is voor mensen een van de voornaamste redenen om een neuroloog te consulteren.

Hoofdpijn is een zeer frequent voorkomend symptoom. Meestal is deze van korte duur maar bij sommige personen komt het frequent terug of kan het lang aanhouden.

We maken onderscheid tussen primaire hoofdpijn, waarbij de hoofdpijn op zichzelf staat, en secundaire hoofdpijn, waarbij de hoofdpijn het gevolg is van een structurele afwijkingen in de hersenen zoal bij een beroerte, gezwel of infectie.

Soorten primaire hoofdpijn

Om de correcte oorzaak van hoofdpijn te kunnen achterhalen, is een goede hoofdpijnbeschrijving noodzakelijk. Dit is niet altijd eenvoudig zodat we vragen een hoofdpijndagboek bij te houden. Bij hoofdpijnklachten wordt steeds een klinisch neurologisch onderzoek verricht en vaak ook een aanvullende scan van de hersenen. Soms is een bloedanalyse zinvol.

Enkele veel voorkomende vormen van primaire hoofdpijn zijn:

  • Migraine: aanvallen van hevige, kloppende pijn aan één zijde van het hoofd die kan gepaard gaan met misselijkheid, braken, een slechte tolerantie voor licht en/of geluid en bewegingen. In sommige gevallen treedt er voorafgaand een ‘aura’ op waarbij zich symptomen voordoen zoals verandering van zicht, spraak of gevoel. Een goede aanvalsbehandeling met pijnstillers is hier meestal aangewezen. Bij frequente aanvallen kan een preventieve behandeling met medicatie gestart worden.
  • Spierspanningshoofdpijn: vaak bandvormige hoofdpijn met matige intensiteit. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning van spieren thv nek en schedel. Vaak is er onderliggende mentale spanning of stress. Kinesitherapie en relaxatie kunnen vaak verbetering brengen.
     
  • Cervicogene hoofdpijn: pijn ter hoogte van het achterhoofd, die soms naar voren uitstraalt. De oorzaak is meestal slijtage van de nekwervels. Een behandeling van de nek kan worden voorgeschreven.
     
  • Clusterhoofdpijn: aanvallen van zeer hevige hoofdpijn, meestal gelokaliseerd thv één zijde van het voorhoofd of de oogkas, die gepaard gaat met een tranend oog, roodheid van het oog, neusloop of een verstopte neus. De aanvallen treden vaak ’s nachts op en kunnen meermaals per dag optreden. De acute behandeling bestaat uit zuurstoftherapie. Vaak wordt ook een preventieve behandeling opgestart eens de diagnose gesteld wordt.
     
  • Trigeminusneuralgie: kortstondige, maar zeer hevige pijnklachten aan één kant van het gelaat, vaak uitgelokt door aanraking, door spreken of kauwen. De behandeling gebeurt in de eerste plaats met medicatie.
     
  • Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn: aanslepende, chronische vorm van hoofdpijn door overmatig gebruik van pijnstillers. Het verminderen van de inname van pijnstillers heeft meestal een gunstig effect op de klachten.