EpilepsieNeurologie in AZ Klina

Epilepsie kan bij eender wie voorkomen en treft ongeveer 1 op de 100 personen.

Epilepsie is een aandoening waarbij er een soort kortsluiting of plotse verstoring in de hersenactiviteit optreedt. Dit gebeurt in aanvallen. Afhankelijk van waar deze kortsluiting zich voordoet, worden deze aanvallen gekenmerkt door bepaalde neurologische symptomen.

We maken een onderscheid tussen focale aanvallen, waarbij de foutieve hersenactiviteit plaatselijk in de hersenen optreedt, en veralgemeende aanvallen, waarbij er een verstoring is van de activiteit in de ganse hersenen. Een focale aanval kan evolueren naar een veralgemeende aanval. 

Een focale aanval kan gepaard gaan met verandering van bewustzijn of denken, moeilijkheden om te spreken, ongecontroleerde bewegingen, een gevoelsverandering enz. Een veralgemeende aanval gaat steeds gepaard met bewustzijnsverlies. De meest frequente vormen zijn absences (afwezigheden) en tonisch-clonische aanvallen.

De oorzaak van epilepsie kan genetisch zijn, maar ook een ziekte of letsel in de hersenen.

De diagnose wordt gesteld op basis van de beschrijving van de aanvallen door de patiënt of zijn/haar familie en op basis van een elektro-encefalogram (EEG). Soms wordt een langdurige video-EEG monitoring gedurende 24 uur aanbevolen. Er wordt ook steeds een scan van de hersenen gemaakt, bij voorkeur een MRI scan.

Er bestaan goede geneesmiddelen om epilepsie te behandelen.

Indien de diagnose epilepsie wordt gesteld kan dit een (tijdelijk) wettelijk rijverbod met zich meebrengen.

Nuttige links: