Ziekte van Alzheimer en andere dementiesNeurologie in AZ Klina

Dementie kent vele gezichten en treft 200 000 mensen in België. Dementie heeft een enorme impact op het leven en welzijn van het ganse gezin.

Onder dementie verstaan we een ziektebeeld waarbij geheugenklachten ontstaan die niet kunnen toegeschreven worden aan het natuurlijke verouderingsproces. De geheugenproblemen gaan vaak gepaard met andere neurologische klachten zoals taalproblemen, moeilijkheden om handelingen uit te voeren, oriëntatieproblemen, karakterveranderingen enz.

De diagnose van een dementie wordt gesteld op basis van een goede symptoombeschrijving en uitgebreide geheugentesten (neuropsychologisch onderzoek). We screenen hierbij ook steeds naar stemmingsstoornissen gezien dit gelijkaardige klachten kan veroorzaken. Een bloedname is nodig om een vitaminetekort of stoornissen van nier- en schildklierfunctie uit te sluiten. Een hersenscan wordt steeds uitgevoerd om bepaalde oorzaken van geheugenklachten uit te sluiten. In sommige gevallen kan een ruggenprik (lumbale punctie) bijkomende informatie opleveren.

Verschillende vormen van dementie

Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

De meest frequente vorm is de ziekte van Alzheimer. Deze wordt veroorzaakt door neerzetting van een eiwit (het amyloïd) in de hersenen. In sommige gevallen kan een behandeling gestart worden met medicatie om het ziekteproces enigszins af te remmen.

Een tweede vorm van dementie is vasculaire dementie. Deze wordt veroorzaakt door beschadiging van de bloedvaten in de hersenen en komt meer voor bij mensen met hoge bloeddruk, hoge cholesterol, suikerziekte en bij rokers. De behandeling is vooral gericht op het voorkomen van verdere bloedvatschade door controle van deze risicofactoren.

Een derde vorm van dementie is Lewy Body dementie. Deze ziekte veroorzaakt zowel geheugenklachten als symptomen die lijken op een ziekte van Parkinson zoals moeilijkheden om te stappen, stijfheid en traagheid in bewegingen.

Een zeldzamere vorm van dementie is frontotemporale dementie. Deze uit zich vooral onder de vorm van spraakstoornissen of gedragsveranderingen. Er is vaak een erfelijke component.

Nuttige links