Cubital tunnel syndroomZenuwinklemming Nervus Ulnaris

Wat is een cubital tunnel syndroom

De cubitale tunnel loopt aan de binnenzijde van de elleboog. De nervus ulnaris loopt hier achter een botuitsteeksel aan de binnenkant van de elleboog (de mediale epicondyl. De zenuw kan ingeklemd worden in deze tunnel bovenaan door een ligament (arcade van struther), in de tunnel zelf door het bot, of net eronder door het ligament van osborn of de spierfascia (vliezig uiteinde van de pezen).

Diagnose

De meest voorkomende klacht zijn tintelingen in de pink en ringvinger. Deze klacht is vaak het meest uitgesproken bij een geplooide elleboog. Ter bevestiging wordt een EMG (electromyografisch onderzoek) gevraagd dat de zenuwen en spieren van de onderarm test.

Behandeling

In eerste instantie is een correcte houding belangrijk. Hiervoor kan een kinesist u helpen om u, middels oefentherapie, te leren  uw schouders goed naar achter te houden. Daardoor kantelt het schouderblad naar achteren en is er meer ruimte voor de pezen. Dit leidt tot verminderde wrijving van de pezen en vermindering van de klachten.

Soms is het noodzakelijk een inspuiting te geven met laag gedoseerde corticoiden in de sluimbeurs, zodat de zwelling hiervan verdwijnt.

Indien de klachten blijven bestaan kan het nodig zijn een kijkoperatie (arthroscopie) te realiseren waarbij de slijmbeurs wordt verwijderd en ook het botuitsteeksel wordt afgeschraapt.

Na de ingreep

Soms wordt voor korte duur een ellebooggips aangelegd, meestal echter wordt een drukverband aangelegd en moet de elleboog zo snel mogelijk worden bewogen, zodat er geen verklevingen ontstaan. Het herstel van de zenuw en dus het verdwijnen van het voos gevoel in pink en ringvinger kan soms weken -tot zelfs maanden- duren.