Neurochirurgiein AZ Klina
Aanbod Neurochirurgie
Voor specifieke vragen bel
secretariaat neurochirurgie:
ma - do: 10.00 - 12.00 u.
di - wo - vr: 13.00 - 15.00 u.
Hersenaandoeningen
Misschien het meest tot de verbeelding sprekend zijn hersenoperaties. Naast traumatische hersenaandoeningen worden de verschillende hersentumoren behandeld binnen de dienst Neurochirurgie. Hierbij maakt de dienst gebruik van de meest recente ontwikkelingen. Middels neuronavigatie bijvoorbeeld wordt een driedimensionale preoperatieve planning gemaakt van de hersenaandoening in relatie tot de diverse cruciale hersenstructuren en hersenfuncties. Tijdens de operatie wordt via computergestuurde controle een veilige toegang en precieze benadering gecreëerd. Deze techniek wordt toegepast voor het verwijderen van hersentumoren alsook voor het nemen van een (stereotactisch) hersenbiopt.
Sommige hersenaandoeningen kunnen worden benaderd via minimaal invasieve endoscopische toegang (sleutelgat chirurgie) waarbij gebruik wordt gemaakt van een camera om tot in de hersenkamers te geraken. Op deze manier kan ook de belangrijkste hormoonklier van de hersenen, de hypofyse worden bereikt via de neus.
Chirurgie van de wervelkolom
Naast hersenoperaties hebben de neurochirurgen zich in het bijzonder toegelegd op de chirurgie van de wervelkolom (zowel de nek-, borstkas- als de lage rugwervels). Behandelingen variëren van microscopische hernia-operaties, met dynamische oplossingen (discusprothese, dynamische stabilisatie) waarbij de beweeglijkheid van de wervels onderling wordt bewaard, tot volledige stabilisatie met cages en/of plaat- en schroefsystemen (arthrodese). Ook herstel of volledige vervanging van wervels in het kader van traumatologie of oncologie gebeurt volgens de meest vernieuwende inzichten (vertebroplasties, corporectomie met 360°-stabilisaties). Ook voor deze aandoeningen worden de meest geavanceerde technieken toegepast. Gedurende de ingreep wordt een CT scan (O-arm) en deze wordt gekoppeld aan het neuronavigatiesysteem om een extreme nauwkeurigheid te bekomen tijdens het plaatsen van osteosynthese materiaal.
Bijzondere aandacht wordt besteed aan multidisciplinaire samenwerking waarbij patiënten worden besproken met de verwijzende huisarts enerzijds en anderzijds met andere specialisten zoals de neuroloog, oncoloog, radiotherapeut, neuroradioloog, arts fysische geneeskunde, pijnspecialist of anesthesist/intensivist via een regelmatig multidisciplinair overleg.