Neurochirurgiein AZ Klina

Neurochirurgie omvat de behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg, zenuwen) alsook van structuren die het zenuwstelsel beschermen (schedel en wervelkolom).
foto_operatiekwartier

Voor specifieke vragen bel

secretariaat neurochirurgie:

ma - do: 10.00 - 12.00 u.

di - wo - vr: 13.00 - 15.00 u.

+32 3 650 50 92

secretariaat.neurochirurgie@klina.be

Opgenomen patiënten verblijven meestal op de afdeling Verblijfsafdeling Heelkunde 4
Deze medische dienst bereikt u door onderstaande route te volgen
Routenummer

Hersenaandoeningen

Misschien het meest tot de verbeelding sprekend zijn hersenoperaties. Naast traumatische hersenaandoeningen worden de verschillende hersentumoren behandeld binnen de dienst Neurochirurgie. Hierbij maakt de dienst gebruik van de meest recente ontwikkelingen. Middels neuronavigatie bijvoorbeeld wordt een driedimensionale preoperatieve planning gemaakt van de hersenaandoe­ning in relatie tot de diverse cruciale hersenstructuren en hersenfuncties. Tijdens de operatie wordt via computergestuurde controle een veilige toegang en precieze benadering gecreëerd. Deze techniek wordt toegepast voor het verwijderen van hersentumoren alsook voor het nemen van een (stereotactisch) hersenbiopt.

Sommige hersenaandoeningen kunnen worden benaderd via minimaal invasieve endoscopische toegang (sleutelgat chirurgie) waarbij gebruik wordt gemaakt van een camera om tot in de hersenkamers te geraken. Op deze manier kan ook de belangrijkste hormoonklier van de hersenen, de hypofyse worden bereikt via de neus.

Chirurgie van de wervelkolom

Naast hersenoperaties hebben de neurochirurgen zich in het bijzonder toegelegd op de chirurgie van de wervelkolom (zowel de nek-, borstkas- als de lage rugwervels). Behandelingen variëren van microscopische hernia-operaties, met dynamische oplossingen (discusprothese, dynamische stabilisatie) waarbij de beweeglijkheid van de wervels onderling wordt bewaard, tot volledige stabilisa­tie met cages en/of plaat- en schroefsystemen (arthrodese). Ook herstel of volledige vervanging van wervels in het kader van traumatologie of oncologie gebeurt volgens de meest vernieuwende inzichten (vertebroplasties, corporectomie met 360°-stabilisaties). Ook voor deze aandoeningen worden de meest geavanceerde technieken toegepast. Gedurende de ingreep wordt een CT scan (O-arm) en deze wordt gekoppeld aan het neuronavigatiesysteem om een extreme nauwkeurigheid te bekomen tijdens het plaatsen van osteosynthese materiaal.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan multidisciplinaire samenwerking waarbij patiënten worden besproken met de verwijzende huisarts enerzijds en anderzijds met andere specialisten zoals de neuroloog, oncoloog, radio­therapeut, neuroradioloog, arts fysische geneeskunde, pijnspecialist of anesthe­sist/intensivist via een regelmatig mul­tidisciplinair overleg.