Voorbereiding onderzoekin AZ Klina

Consultatie

U maakte een afspraak voor een consultatie op de dienst maag-darmziekten. De arts gaat in een gesprek na welke klachten u heeft, overloopt uw medische voorgeschiedenis en medicatie, en voert een lichamelijk onderzoek uit. Indien nodig kan aansluitend een abdominale echografie worden gemaakt, waarvoor u best nuchter bent (niet eten of drinken gedurende 4 uur voor het onderzoek). Indien nodig worden verdere onderzoeken gepland.

Om u voor te bereiden op uw onderzoek, kan u hieronder een kijkje nemen.

Gastroscopie

U maakte op verwijzing van uw huisarts een afspraak voor een kijkonderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Voor het onderzoek bespreekt u in een kort gesprek met de arts uw klachten.

U dient nuchter te zijn. Dat betekent dat u bij een onderzoek in de voormiddag vanaf middernacht niet meer mag eten of drinken. Bij een onderzoek in de namiddag mag u nog een licht ontbijt nemen, nadien niet meer eten vanaf 6 u voor het onderzoek, u mag nog wel water drinken tot maximum 4 u voor het onderzoek.

Na het onderzoek wordt het resultaat en de eventuele verdere behandeling met u besproken.

Eventueel kan voor dit onderzoek een lichte verdoving, ook roesje genaamd, worden toegediend. In dat geval wordt u na het onderzoek eerst naar de ontwaakzaal gebracht, tot de verdoving uitgewerkt is. Na een roesje mag u gedurende de rest van de dag zelf geen voertuig besturen.

Rectosigmoïdoscopie

U maakte op verwijzing van uw huisarts een afspraak voor een kort kijkonderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm. Voor het onderzoek bespreekt u in een kort gesprek met de arts uw klachten. U hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. Onze verpleegkundige zal u vooraf een darmspoeling toedienen, daarom vragen wij u een kwartier voor het afgesproken uur aanwezig te zijn.

Na het onderzoek wordt het resultaat en de eventuele verdere behandeling met u besproken.

Proctologisch onderzoek

U maakte op verwijzing van uw huisarts een afspraak voor een onderzoek van de aars en eventuele behandeling van aambeien. Voor het onderzoek bespreekt u in een kort gesprek met de arts uw klachten. U hoeft niet nuchter te zijn.

Na het onderzoek wordt het resultaat en de eventuele verdere behandeling met u besproken, vaak kan al een behandeling aansluitend worden uitgevoerd.

Coloscopie

U maakte op verwijzing van uw huisarts een afspraak voor een volledig kijkonderzoek van de dikke darm. Dit onderzoek wordt uitgevoerd tijdens een dagopname en onder verdoving door een anesthesist. U dient een darmvoorbereiding met een laxeermiddel te nemen de dag voor het onderzoek en de ochtend van het onderzoek.

Bij het maken van de afspraak via ons secretariaat krijgt u meer uitleg. U kan ook meer informatie terugvinden in de brochure op de website.

Bevolkingsonderzoek dikke darmkanker

Sinds 2017 krijgen alle mannen en vrouwen van 50 tot 74 jaar om de 2 jaar een uitnodiging van de Vlaamse overheid om zich te laten testen op darmkanker. Dit gebeurt dmv een stoelgangtest. Een positieve test toont geen darmkanker, maar wijst op de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. In de grote meerderheid van de gevallen is het bloed afkomstig van onschuldige of goedaardige zaken, maar een ernstiger aandoening is mogelijk. Indien er bloed wordt gedetecteerd in uw stoelgangsstaal ( wat het geval is bij zo'n 6 % van de deelnemers) wordt geadviseerd om een coloscopie te laten uitvoeren.

Wij streven naar een zo kort mogelijke wachttijd voor dit onderzoek, toch bedraagt deze gemiddeld 4-6 weken.