Echografie

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Echografie (echo)

Echografie is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Dit soort onderzoek is vooral geschikt om organen, weefsels en bloedvaten te bestuderen. De geluidsgolven kaatsen terug op bv. een orgaan waardoor er een beeld gevormd wordt. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek is pijnloos en wordt steeds door de radioloog zelf uitgevoerd.

Afhankelijk van het soort echografie is er een voorbereiding nodig.

Voorbereiding echografie

  • Voor een echografie van de bovenbuik (lever, pancreas, galblaas, milt) moet u minstens 4 uur op voorhand nuchter zijn. Medicijnen mogen met een beetje water ingenomen worden. Wanneer u diabetes hebt, meld dit dan zeker bij het maken van de afspraak.
  • Voor een onderzoek van de nieren moet u niet nuchter zijn.
  • Voor een onderzoek van uw onderbuik vragen wij u ervoor te zorgen dat u een goed gevulde blaas hebt. Dat wil zeggen, 1 uur voor het onderzoek veel water drinken en niet meer urineren.
  • Voor onderzoeken van de bloedvaten en spieren is het niet nodig om nuchter te blijven.

Supplement echografie

De dienst medische beeldvorming blijft investeren in nieuwe technologieën en een optimale serviceverlening. Bijkomende besparingen in de gezondheidssector vanuit de overheid wegen echter zwaar. Hierdoor zijn we genoodzaakt om een supplement te vragen voor een echografie van 15,95 euro.

(Klik voor meer informatie over uw ziekenhuisfactuur)