Uw ziekenhuisfactuurin AZ Klina
Uw ziekenhuisfactuur toegelicht
Het grootste deel van de kosten voor verblijf en verzorging worden betaald door uw ziekenfonds. Als patiënt betaalt u echter ook een gedeelte. Wij informeren u graag over de verschillende soorten kosten die u aangerekend kunnen worden en die u kunt terugvinden op uw ziekenhuisfactuur in de kolom 'ten laste van de patiënt':
1. Verblijfskosten
2. Forfaitair aangerekende kosten
3. Apotheekkosten
4. Medische en paramedische honoraria (erelonen) en supplementen
5. Andere leveringen
6. Ziekenvervoer
7. Diverse kosten
8. BTW
1. Verblijfskosten
Uw kamerkeuze bepaalt of u supplementen moet betalen of niet. De kostprijs verschilt dus naargelang het kamertype. De kwaliteit van verzorging is op elke kamer dezelfde. De verblijfskosten kunnen opgesplitst worden in 2 delen:
- Het remgeld (persoonlijk aandeel): dit betaalt u per dag dat u in het ziekenhuis verblijft. Het is door de Overheid vastgesteld en varieert naargelang uw statuut en de duur van de hospitalisatie.
- Kamersupplementen: per dag dat u, op uw verzoek, op een individuele kamer verblijft, betaalt u een kamersupplement.
2. Forfaitair aangerekende kosten
Bepaalde kosten betaalt u als patiënt altijd, ongeacht of en in welke mate ze werden geleverd. Deze forfaits zijn hetzelfde in alle ziekenhuizen. Het gaat over:
- Laboratorium (klinische biologie)
- Medische beeldvorming (scans, radiografieën)
- Medische wachtdienst (wordt enkel aangerekend aan het ziekenfonds)
- Geneesmiddelen
Per opname wordt u een forfait van 16,40 euro aangerekend voor alle technische verstrekkingen. Als u recht hebt op verhoogde tegemoetkoming moet u hiervoor niets betalen.
3. Apotheekkosten
Farmaceutische en parafarmaceutische producten
Het ziekenhuis rekent bepaalde geneesmiddelen aan via de forfait. Andere geneesmiddelen worden in deze rubriek vermeld. Enerzijds zijn er geneesmiddelen die vergoed worden door de verplichte ziekteverzekering, anderzijds zijn er niet-vergoede geneesmiddelen en verzorgingsproducten (parafarmacie).
Implantaten, prothesen en niet- implanteerbare medische hulpmiddelen
Deze rubriek bevat ook eventuele medische hulpmiddelen en implantaten. Daarbij wordt altijd een afleveringsmarge van 10 procent aangerekend met een maximum van 148,74 euro per implantaat. Met de afleveringsmarge wordt de werking van de ziekenhuisapotheek betaald.
4. Medische en paramedische honoraria en supplementen
Uw behandelende arts rekent u voor zijn werk een ereloon of honorarium aan. Dat is een wettelijk, door het RIZIV, vastgelegd tarief. Daarnaast moet u soms ook een ereloonsupplement en/of kamersupplement betalen.
Als u op uw verzoek op een individuele kamer verblijft, rekenen alle artsen die bij uw opname betrokken zijn, een supplement op de honoraria van de artsen aan van maximum 200% ten opzichte van de verbintenistarieven. Als u een hospitalisatieverzekering hebt, betaalt die vaak maar een gedeelte van de supplementen terug. Informeer u daarom goed vooraf, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Als u op een twee- of meerpersoonskamer verblijft, worden er nooit honorariumsupplementen aangerekend. .
Klik hier voor meer toelichting over het ereloonsupplement.
Alle prestaties zijn per specialiteit en per zorgverlener terug te vinden op uw factuur. In de kolom '6' (code toetreding) wordt aangegeven of de zorgverlener volledig (C), gedeeltelijk (PC) of niet- geconventioneerd (NC) is.
Uw kamerkeuze wordt vermeld in de kolom '7' (code kamer). P staat voor individuele kamer, M staat voor twee- of meerpersoonskamer.
Aan patiënten, opgenomen op de dienst spoedgevallen of op de dienst intensieve zorgen, mogen geen honorariumsupplementen worden aangerekend.
Honoraria voor alle niet -terugbetaalbare prestaties
Deze prestaties worden niet terugbetaald door het ziekenfonds en vallen volledig ten laste van de patiënt. Ze worden duidelijk vermeld op uw factuur.
5. Andere leveringen
Leveringen van bloed, bloedplasma, bloedderivaten, moedermelk, radio-isotopen, gipsmateriaal vallen hieronder. Ze worden u gedeeltelijk of volledig aangerekend.
6. Ziekenvervoer
We onderscheiden verschillende soorten vervoer:
Dringend ziekenvervoer: Bij elke uitruk van een ambulance die via de noodcentrale 112 is opgeroepen, betaalt u een vast bedrag van 70,92 euro, ongeacht het aantal km, ook als u besluit om niet mee te rijden. De Mobiele Urgentiegroep (MUG) is een ziekenhuisdienst en wordt niet bijkomend aangerekend. De prestaties van de spoedarts vindt u wel terug op uw factuur.
Niet-dringend ziekenvervoer: Naast de ziekenwagen van het ziekenhuis bestaan er verschillende privé ambulancediensten. Die vervoeren u van en naar het ziekenhuis. Informeer bij uw ziekenfonds welke regelingen er van toepassing zijn.
Interhospitaal vervoer: De kosten voor gepland vervoer tussen erkende ziekenhuizen worden door het ziekenhuis gedragen.
7. Diverse kosten
Dit zijn kosten voor producten waarvoor geen tussenkomst van het ziekenfonds en meestal ook niet van de hospitalisatieverzekering is voorzien zoals:
- Telefoonkosten
- Flessen drinkwater
- Kosten voor verblijf 2e persoon (rooming in). Familieleden kunnen bij u overnachten. Dit is enkel mogelijk op een individuele kamer en wanneer de toestand dit vereist. De verpleegkundigen kunnen u meedelen onder welke voorwaarden maaltijden kunnen gebruikt worden. Als één volwassene bij een op pediatrie gehospitaliseerd kind blijft overnachten, wordt daarvoor een vergoeding aangerekend die u zelf betaalt. De maaltijden van deze ouder zijn in deze vergoeding inbegrepen.
- Materialen die u mee naar huis neemt
8. BTW
Op bepaalde behandelingen en diensten wordt btw aangerekend, bijvoorbeeld louter esthetische ingrepen, onderzoeken ikv afsluiten van een levensverzekering, frisdrank op de kamer, rooming in, ... Per dienst of product wordt het btw-tarief (6 of 21 procent) vermeld.
Algemene afspraken
- Als een arts beslist dat u OM MEDISCHE REDENEN op een individuele kamer moet verblijven, rekent het ziekenhuis GEEN kamersupplement aan en betaalt u aan de arts GEEN supplement op het honorarium.
- Alle medische (of paramedische) prestaties worden gefactureerd door het ziekenhuis. U mag geen andere factuur krijgen dan degene die opgemaakt wordt door het ziekenhuis. Uitzonderlijk kunnen bijkomende factureringen waarvoor de gegevens nog niet beschikbaar zijn op het ogenblik van de eerste facturering, of van verbeteringen, u nadien nog worden overgemaakt. De arts kan u geen afzonderlijke honorariumnota voorleggen voor uw verblijf in onze instelling.
Wie betaalt wat?
Niet alle bedragen die u op uw factuur vermeld ziet moet u zelf betalen, enkel de bedragen onder 'Ten laste v/d patiënt'. Deze kolom is in 2 kolommen onderverdeeld:
- 'Persoonlijk aandeel': de zogenaamde remgelden
- 'Supplement of ander bedrag': het bedrag dat u wordt aangerekend bovenop de wettelijk vastgelegde persoonlijke tussenkomst voor geneesmiddelen, medisch materiaal, medische, paramedische of andere verstrekkingen en dat niet wordt terugbetaald door de verplichte verzekering. Onder 'ander bedrag' verstaat men het bedrag van verstrekkingen waarvoor geen tussenkomst is voorzien door het ziekenfonds, noch een persoonlijke tussenkomst.
Als u een private hospitalisatieverzekering hebt, kunt u in de betreffende polis nagaan welke persoonlijke kosten door deze verzekering aan u zullen worden terugbetaald.