CT-scan

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Een CT-scan is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden worden gemaakt van het te beoordelen lichaamsdeel. In tegenstelling tot de klassieke röntgenfoto’s zijn op CT-beelden de weke delen (organen, spieren) goed van elkaar te onderscheiden. De stralingsdosis bij een CT-onderzoek is over het algemeen hoger dan bij een radiografie. Door het gebruik van een hoogtechnologisch toestel slagen wij er echter in de stralingsdosis enorm te reduceren.

Voorbereiding CT-scan

  • Voor een onderzoek van de volledige buik of het kleine bekken dient u 1 uur voor het onderzoek 1 liter water te drinken en nuchter te blijven tijdens dat laatste uur.
  • Voor een onderzoek van de bovenbuik dient u 4 uur vooraf nuchter te blijven.
  • Voor een onderzoek van het hart is het aangewezen vanaf de avond voordien geen cafeïne-houdende dranken zoals koffie, thee of cola te drinken of zwaar fysieke inspanningen te doen.

CT met contrastvloeistof

Bij de meeste CT-scans is het noodzakelijk om een contrastvloeistof in te spuiten. Dit gebeurt tijdens het onderzoek. Meld vooraf een allergie of als u al eerder allergisch gereageerd hebt op contrastvloeistof (jodium). In zo’n situatie kan het aangewezen zijn om een 24-uurs allergievoorbereiding te ondergaan.

Verwittig de verpleegkundige voor het onderzoek als u:

  • allergisch bent voor bepaalde stoffen (jodium)
  • last hebt van slecht werkende nieren (nierinsufficiëntie)
  • (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft.

Supplement CT-scan

De dienst medische beeldvorming blijft investeren in nieuwe technologieën en een optimale serviceverlening. Bijkomende besparingen in de gezondheidssector vanuit de overheid wegen echter zwaar. Hierdoor zijn we genoodzaakt om, net als andere ziekenhuizen een supplement te vragen voor CT-scan van 20,74 euro.