Nieuwe robot plaatst knieprotheses

AZ Klina gebruikt sinds begin februari de chirurgische robot ‘Rosa’ voor orthopedische ingrepen. Een primeur in de regio Antwerpen-stad en Noord-Antwerpen. Rosa assisteert 2 artsen orthopedie bij het plaatsen van totale knieprotheses. De artsen blijven uiteraard zelf instaan voor elke beslissing die ze nemen en voor alles wat ze doen. Maar de robot geeft hen permanent informatie en aanwijzingen over elk aspect van het operatieproces.
Operatierobot Rosa AZ Klina

Extreme precisie en continue feedback

Dokter Aad Dhollander: “Bij elke handeling die ik uitvoer tijdens het plaatsen van een prothese, geeft de robot mij continu feedback over hoe nauwkeurig ik aan het werken ben. Daarnaast krijg ik ook suggesties voor bepaalde aanpassingen tijdens de ingreep.”

Robot Rosa bestaat uit 2 componenten. Eén deel fungeert als navigatiesysteem en registreert continu de exacte positie van de knie in de ruimte. Het ander deel is een robotarm die de chirurg begeleidt bij het verwijderen van weefsel en bot tijdens de plaatsing van de knieprothese. 

Dokter Raf De Vloo: “We zijn nu 3 weken met de robot aan het werk. In het begin had ik nog een zekere terughoudendheid, met een gezonde interesse in de mogelijkheden. Maar nu, drie weken later, sta ik versteld van de extreme nauwkeurigheid.”

Op maat van ieders unieke anatomie

Meer precisie dus, en de robot laat ook toe om nog meer op maat van de patiënt te werken. Op de operatietafel bestaat er geen ‘doorsnee lichaamsbouw’ of een ‘doorsnee knie’. Door de robot kan de prothese beter aansluiten op de unieke anatomie van de patiënt.

Dokter Aad Dhollander: “ Vroeger werd pakweg een ‘O-been’ automatisch rechtgezet bij de plaatsing van een knieprothese. Maar zoiets kan voor de patiënt achteraf onnatuurlijk aanvoelen. Met de robot kunnen we beslissen om een been in zijn oorspronkelijke stand te laten staan en de prothese er perfect op te laten aansluiten.”

Niets dan voordelen voor de patiënt

Meer comfort voor de patiënt dus, ook omdat de robot niet enkel rekening houdt met de beenderstructuur.

Dokter Raf De Vloo: “Het grote voordeel is dat we via de robot ook exacte gegevens krijgen over de gewrichtsbanden, de spanning van de ligamenten. Vroeger was dat meer een subjectief aanvoelen van de chirurg tijdens de operatie. Nu vertelt de robot ons exact hoeveel millimeter speling een knie heeft.”

Blijven investeren in innovatie

Al deze verbeteringen zullen op korte en lange termijn voor meer tevredenheid bij de patiënt zorgen. En dat is net de bedoeling van deze nieuwe investering van AZ Klina in robotchirurgie. Het ziekenhuis gebruikt al langer robotchirurgie, onder meer op de diensten urologie, neurochirurgie en NKO. Met deze nieuwe investering voor orthopedie wil AZ Klina mee toonaangevend blijven in verdere innovatie.

Patiënten moeten trouwens niet extra betalen voor deze nieuwe toepassing. Iedereen die een volledige knieprothese nodig heeft, wordt in AZ Klina vanaf nu geopereerd met behulp van de Rosa-robot. Dat zijn zo’n 400 mensen per jaar. Op termijn zullen daar ook nog toepassingen voor halve knieprotheses, heupprotheses en schouderprotheses bijkomen.

Delen