Niersteenkliniek AZ Klina Brasschaat behoort tot Europese top

De niersteenkliniek van AZ Klina kreeg een bijzondere erkenning van de European Board of Urology.
niersteen

De niersteenkliniek van AZ Klina kreeg een bijzondere erkenning van de European Board of Urology op basis van haar expertise in de behandeling van complexe nierstenen, hoogstaand wetenschappelijke onderzoek en een kwalitatieve opleiding van urologen. Daarom is deze niersteenkliniek vanaf nu een officieel Europees opleidingscentrum om internationale urologen op te leiden in de behandeling en de preventie van nierstenen. Er zijn op dit moment vier centra die deze erkenning behaalden. AZ Klina Brasschaat staat hiermee in het rijtje van de Europese top.

Totaalaanpak van nierstenen

In AZ Klina worden jaarlijks meer dan 500 nieuwe patiënten met nierstenen behandeld. De niersteenkliniek vormt een referentiecentrum in binnen- en buitenland, en onderscheidt zich door haar totaalaanpak. Uniek is dat bij elke patiënt zowel het behandelen van nierstenen, als het opsporen van de oorzaak van steenvorming aan bod komt. Na de behandeling wordt elke niersteen opgestuurd voor onderzoek, zodat de specifieke samenstelling kan geanalyseerd worden. Het bepalen van het type niersteen, de resultaten van bloed- en urinestalen en de voedings- en levensgewoontes, brengen oorzaken van steenvorming aan het licht. Tijdens de controleafspraak krijgen patiënten uitgebreid advies over hoe ze nierstenen in de toekomst kunnen vermijden.

Hoogtechnologische operatiezaal en uitgebreid experten team

Voor de heelkundige behandeling beschikt AZ Klina over een hoogtechnologische operatiezaal exclusief ontworpen voor de behandeling van nierstenen. Er wordt dagelijks gewerkt met de beste lasers en instrumenten die er op dit moment op de markt te vinden zijn. De niersteenkliniek van AZ Klina bestaat uit een multidisciplinair team van urologen, nefrologen, diëtisten en gespecialiseerde operatieverpleegkundigen. Aan het hoofd ervan staat dr. Vincent De Coninck, een uroloog met een hyperspecialisatie in de heelkundige behandeling van nierstenen.

“Zonder een grondige totaalaanpak zal 50% van de patiënten binnen de 5 tot 10 jaar opnieuw nierstenen aanmaken. Ik vind dat elke patiënt het recht heeft om te weten waarom men stenen aanmaakt en hoe men die in de toekomst kan vermijden. Dan pas spreek je van een duurzame behandeling, aldus dr. Vincent De Coninck.”

Live chirurgie voor medisch congres in Hongkong

Dr. Vincent De Coninck is ook auteur van talrijke wetenschappelijke publicaties en spreker op nationale en internationale congressen. Zo voerde hij eind november samen met zijn ervaren team van de niersteenkliniek twee complexe ingrepen uit die internationaal gestreamd werden tijdens het International Endolaparoscopic Surgery Symposium (IESS) in Hongkong.

Delen