AC-lijdenSlijtage in het AC-gewricht

Wat is AC-lijden?

Het AC-gewricht is het gewricht tussen het uiteinde van het sleutelbeen (Clavicula) en het dak van de schouder (Acromion). Door slijtage of door een trauma kan het kraakbeen en het meniscusje in dit gewricht aangetast worden.

Door de kraakbeenaantasting en vernauwing van de gewrichtsspleet is er abnormale wrijving (bot-op-bot contact) waardoor bepaalde bewegingen (voornamelijk bovenhandse bewegingen of bewegingen naar achteren) en houdingen (op de schouder liggen) pijnlijk zijn.

Diagnose

De diagnose gebeurt in eerste instantie door een aantal klinische testen. Vaak kan de diagnose bevestigd worden op een gewone radiografie. Eventueel zal bijkomend een CT of MRI scan gevraagd worden om bijkomende letsels zoals een rotator cuff scheur uit te sluiten. Ook bij twijfel zal bijkomend onderzoek gevraagd worden. Zo zal een botscintigrafie verhoogde tekening tonen van een door slijtage aangestast gewricht, alvorens dit zichtbaar is op een radiografie. Ook wordt gebruik gemaakt van een cortisonen infiltratie van dit gewricht.

Behandeling

Soms kunnen de klachten verholpen worden door een inspuiting te geven met laag gedoseerde corticoiden in het ACgewricht.

Indien de klachten blijven bestaan kan het nodig zijn een kijkoperatie (arthroscopie) te realiseren waarbij er opnieuw meer ruimte wordt gemaakt tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder.

Na de ingreep

Na de ingreep wordt een draagdoek gegeven voor enkele dagen ter comfort. Na enkele dagen wordt al gestart met mobilisatie-oefeningen onder begeleiding van een kinesist. De eerste 6 weken na de ingreep mag er geen kracht worden uitgeoefend.