Roken

Rokers hebben ongeveer viermaal meer risico om de ziekte van Crohn te ontwikkelen dan niet-rokers. Dat risico neemt langzaam af na een rookstop. Ze hebben ook 50 procent meer kans op opstoten van hun ziekte, hebben een lagere levenskwaliteit, brengen meer tijd in het ziekenhuis door, moeten vaker onder het mes en hebben nadien meer risico op een terugval. De ziekte verloopt bij rokers over het algemeen ook agressiever, met meer behoefte aan corticosteroïden, immunosuppressiva en biologische medicatie.  Ook lijken deze medicijnen minder effectief te zijn bij rokers.

Bij colitis ulcerosa is de situatie anders en blijkt dat roken juist gepaard gaat met een lager risico op het ontwikkelen van de ziekte en met een milder verloop, met minder behoefte aan een operatie. Patiënten met colitis ulcerosa melden vaak dat hun ziekte opflakkert als ze stoppen met roken, ze stellen een verhoogde ziekteactiviteit vast en hebben in het eerste jaar na rookstop meer medicatie nodig. Toch raden we ook rokers met colitis ulcerosa aan om te stoppen, vanwege het verhoogde risico op longkanker en cardiovasculaire complicaties.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de sigaret af te zweren. Al na één jaar rookstop daalt het risico op terugval na een operatie tot het niveau van patiënten die nooit gerookt hebben. Een rookstop heeft ook een spectaculaire invloed op het verloop van de ziekte: onderzoek toont aan dat het risico op een opstoot of opvlamming daalt met maar liefst 65 procent in vergelijking met volhardende rokers.

AZ Klina kan u helpen om de stap te zetten naar een rookvrij leven. Het ziekenhuis biedt een intensief, individueel rookstopprogramma aan, gespreid over een drietal maanden waarbij u ondersteund wordt bij het stoppen met roken. Voor meer informatie rond de werkwijze of voor het maken van een afspraak  kan u contact opnemen met de psycholoog va het rookstopprogramma : Amelinckx Kilian (03 650 50 52). De behandeling is volledig gratis in AZ Klina!

    Meer informatie over roken, stoppen met roken en verschillende behandelingsmogelijkheden :

    • www.tabakstop.be
    • Tabakstoplijn: voor al uw vragen over (stoppen met) roken
    • Advies en ondersteuning op maat
    • 0800/11100 (ma tot vr van 15u tot 19u)
    • Rookstopcoach : voor mensen die liever niet telefoneren
    • Interactief online programma