Onderzoekenin AZ Klina

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek is nuttig voor opvolging van het bloedgehalte. Bij een tekort spreken we van bloedarmoede. Dit kan veroorzaakt worden door ijzertekort, of vitamine B12 tekort.

Door een bloedonderzoek kunnen we ook de ontstekingswaarden in het bloed opvolgen. Het CRP (C reactief proteïne) is een maat voor ontsteking in het bloed, indien verhoogd wijst dit vaak op actieve ziekte.

Ontlastingsonderzoek

In de ontlasting kan het faecaal calprotectine worden opgespoord. Dit is een eiwit dat wordt uitgescheiden door witte bloedcellen in de darm, en daardoor verhoogd is bij darmontsteking. Hoge waarden wijzen op ontsteking in de darm, dus veel ziekteactiviteit.  De test kan daarom gebruikt worden om op niet-invasieve manier ziekteactiviteit op te volgen, op deze manier kan soms een coloscopie vermeden worden.

Hiervoor is een stoelgangsstaal nodig van minstens 5g ontlasting. Bij voorkeur de ontlasting van ’s ochtends, deze kan tot 48u bewaard worden op kamertemperatuur.

Voor patiënten met ziekte van Crohn wordt dit 2x per jaar terugbetaald, anders kost het ongeveer 35 euro.

Endoscopische onderzoeken

Er zijn 3 verschillende endoscopische onderzoeken.

Gastroscopie

Endoscopie of kijkonderzoek waarbij slokdarm, maag en het eerste stukje van de dunne darm kan worden onderzocht. Bij ziekte van Crohn wordt bij diagnose in de regel een gastroscopie uitgevoerd om ziekte in het bovenste gedeelte van de maag-darmtractus op te sporen.

Coloscopie

Endoscopie of kijkonderzoek waarbij via de anus de dikke darm of het colon en het laatste gedeelte van de dunne darm of het ileum kan worden onderzocht. Essentieel voor de diagnose van ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Voor dit onderzoek is een darmvoorbereiding nodig, waarbij minstens 2 l laxeermiddelen en water dient te worden gedronken om de ganse darm schoon te spoelen. Het onderzoek gebeurt tijdens een dagopname, onder een lichte narcose onder leiding van een anesthesist.

Sigmoïdoscopie

Endoscopie of kijkonderzoek van het rectosigmoïd, dit is het laatste gedeelte van de dikke darm, waarbij de endeldarm en het sigmoïd kan worden onderzocht. Dit gebeurt na voorbereiding met een lavement, en zonder narcose.

Radiologische onderzoeken

Er zijn 3 verschillende radiologische onderzoeken.

Echografie

Een echografie is een niet invasief onderzoek dat in sommige gevallen kan gebruikt worden voor opvolging van terminale ileïtis bij ziekte van Crohn, en voor opvolging van sigmoiditis bij ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa.

CT-scan (abdomen)

Dit is een CT-scan waarbij met behulp van röntgenstralen het volledige abdomen, (buikholte) kan worden onderzocht.  Hiermee kan, in tegenstelling tot bij een endoscopie, ook buiten het maag-darmkanaal worden gekeken. Op deze manier kunnen complicaties zoals fistels of abcessen worden opgespoord.

MRI (enterografie)

Dit is een MRI waarbij met behulp van magnetische straling de volledige dunne darm in detail wordt onderzocht, na voorbereiding met een vloeistof.