Behandelingin AZ Klina

Hoewel ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa verschillende ziekten zijn, zijn het beiden ontstekingsziekten van de darm en worden ze op gelijkaardige wijze behandeld met vaak dezelfde medicijnen.

In het begin van de ziekte is meestal een behandeling nodig om de ontsteking snel onder controle te krijgen, dit noemen we de inductiebehandeling. Nadien is meestal een blijvende behandeling nodig om de ontsteking onder controle te houden, dit noemen we de onderhoudsbehandeling.

Een snelle manier om de ontsteking sterk te onderdrukken is een behandeling met corticoïden. Deze kunnen zowel in tabletten als via infuus gegeven worden. Omdat een langdurige behandeling aanleiding geeft tot bijwerkingen, zoals botontkalking, hoge bloeddruk en suikerziekte, gebruiken we deze zo kort mogelijk.

Bij Colitis Ulcerosa wordt bij diagnose altijd een behandeling gestart met mesalazine. Dit is een medicijn dat ontsteking in de darmwand onderdrukt. Het kan in tabletten of granulaat (kleine korreltjes) ingenomen worden via de mond of via lavementen (clysma) of zetpillen (suppo) via de anus.

Na of nog tijdens een behandeling met corticoïden wordt meestal een behandeling met azathioprine (Imuran) gestart. Dit is een medicijn dat het afweersysteem in zijn geheel onderdrukt. Dit product begint pas te werken na een 3-tal maanden. Hierbij controleren we regelmatig  het bloed omdat het bijwerkingen kan veroorzaken aan de lever en aan de bloedcellen.

Als de ontsteking niet verbetert met deze klassieke medicatie zijn biologische geneesmiddelen nodig. Dit zijn zeer complexe medicijnen, die worden gemaakt door levende cellen. Het zijn meestal antilichamen die binden aan ontstekingseiwitten in ons lichaam en deze zo inactief maken.

Het oudste biologische middel dat hiervoor gebruikt wordt is infliximab (Remicade, Remsima). Het is een anti-TNF antistof. Het medicijn wordt via een infuus toegediend, bindt aan TNF waardoor dit inactief wordt.  Sinds kort is het ook beschikbaar in spuitjes om subcutaan, dit is net onder de huid, toe te dienen.

Adalimumab (Humira, Hulio, Amgevita, Hyrimoz,…) is eveneens een anti-TNF antistof, maar deze wordt subcutaan toegediend.

Vedolizumab (Entyvio) is een anti-integrine antistof. Dit medicijn zorgt ervoor dat ontstekingscellen niet meer kunnen vasthechten aan de bloedvaten in de darm. Momenteel wordt het enkel nog via infuus toegediend maar binnenkort zal dit ook via subcutane toediening mogelijk zijn.

Ustekinumab bindt aan 2 ontstekingseiwitten, interleukine 12 en 23, waardoor deze inactief worden. De eerste toediening verloopt via een infuus, nadien via injecties om de 8 weken.

Tofacitinib (Xeljanz) is een JAK-inhibitor,  deze medicijnen worden in tabletten via de mond genomen. Voorlopig worden ze enkel nog maar gebruikt bij Colitis Ulcerosa.