Radiotherapiein AZ Klina

Radiotherapie of bestraling is een doeltreffende behandeling van kanker waarbij verschillende soorten stralen gebruikt worden om kwaadaardige cellen te doden of ervoor te zorgen dat deze cellen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.
foto_radiotherapie

Secretariaat oncologie:

ma - do: 9.00 - 18.00 u.

vr: 9.00 - 17.30 u.

+ 32 3 650 51 58

secretariaat.oncologie@klina.be

 

Deze medische dienst bereikt u door onderstaande route te volgen
Routenummer

Radiotherapie bij kanker

AZ Klina maakt deel uit van het Iridium Netwerk, het grootste radiotherapienetwerk van België.

Tijdens het consult bij de radiotherapeut-oncoloog (in AZ Klina) krijgt u informatie over uw behandeling: de reden, de technische aspecten, het aantal bestralingen en de mogelijke bijwerkingen. 

Simulatie

De volgende stap is een simulatie, waarbij u een CT-scan krijgt in bestralingshouding. De radiotherapeut bepaalt daarbij de referentielijn voor de bestraling en tekent die op uw huid. De medische fysici krijgen die informatie doorgespeeld en stellen in overleg met de arts het bestralingsplan op. De eenmalige simulatie gebeurt in GZA campus Sint-Augustinus in Wilrijk.

Ongeveer een week na die voorbereiding start de behandeling in AZ Klina. 
Afhankelijk van uw type kanker krijgt u 1 of meerdere bestralingssessies, dagelijks gedurende enkele minuten. Tijdens de bestraling voelt u niets. Omdat de stralen zeer precies zijn ingesteld, is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk ontspant en stil blijft liggen. U bent alleen in de kamer, maar de verpleegkundigen volgen alles via een camera en u kunt met hen praten via een microfoon.

Bijwerkingen Radiotherapie

De bijwerkingen zijn afhankelijk van het bestraalde gebied. 
De huid kan reageren: ze wordt rood, droogt uit, jeukt, is gevoelig of lichtjes gezwollen. 
In zeldzame gevallen wordt de huid in de bestraalde zone donkerrood, glimmend en pijnlijk, waarna zich blaasjes vormen die opengaan en vocht vrijgeven. Huidplooien zijn het gevoeligst. 
Er kan zich wat vocht ophopen (oedeem). Bij bestraling van het hoofd-halsgebied kunt u last krijgen bij het slikken. Een zeldzame keer kan de long tijdelijk beschadigd worden (radiatiepneumonie).

Alle bijwerkingen verdwijnen een tijdje na het einde van de behandeling.