PET-CTNucleair onderzoek

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

PET/CT scan

Een PET-scan is een onderzoek waarbij met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof afwijkingen in het lichaam kunnen worden opgespoord. Een CT-scanner werkt met röntgenstralen en maakt zeer gedetailleerde beelden van de anatomie van het lichaam. Een PET-CT-scan is een combinatie van beide onderzoeken, waarbij de gevonden afwijkingen op de PET-scan onmiddellijk en precies kunnen worden gelokaliseerd in het lichaam dankzij de anatomische informatie van de CT-scan.

Da Vinci associatie

Er is een ziekenhuisoverschrijdend samenwerkingsnetwerk opgericht met als naam de Da Vinci associatie. Deze associatie bestaat uit 8 verschillende ziekenhuizen en exploiteert de 3 PET/CT-centra in de Antwerpse regio. U kunt dus voor een PET/CT-scan terecht in: 

  • ZNA ziekenhuizen campus Jan Palfijn (1 toestel) 
  • GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus (1 toestel) 
  • UZA (2 toestellen) 

Het uitgangspunt van dit samenwerkingsverband is dat de patiënt centraal staat: u kunt als patiënt kiezen waar en wanneer u de PET/CT-scan wil laten uitvoeren. Dit is mogelijk omdat de drie PET/CT-centra volledig op elkaar afgestemd zijn en de onderzoeken in elk centrum vergelijkbaar uitgevoerd worden. Kortom: het maakt geen verschil in welk PET/CT-centrum het onderzoek uitgevoerd wordt. Daarnaast optimaliseren we op deze manier de meest efficiënte benutting van de 4 PET/CT-toestellen.
Uw behandelende arts zal u een verwijsbrief bezorgen voor het uitvoeren van de PET/CT-scan. In onderstaande Da Vinci folder vindt u alle praktische info over dit onderzoek.

Afspraak PET/CT maken

Op de website https://davincipet.be/ kunt u de eerstvolgende vrije afspraak terugvinden per centrum. U kunt er ook het aanvraagformulier en de informatiebrochure lezen of downloaden. Let wel! Afspraak maken kan enkel na doorverwijzing van een arts-specialist.