HyFoSyEchografisch onderzoek

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Wat is HyFoSy?

Een HyFoSy is een echografisch onderzoek waarbij een specifieke vloeistof wordt ingespoten in de baarmoeder en de eileiders via de baarmoederhals. Daarna wordt een echografie genomen via de vagina of de buik, waarbij het doorstromen van de vloeistof kan vastgesteld worden in de eileiders.

Soms is een Hydrosonografie geadviseerd in plaats van Hyfosy. Bij de hydrosonografie maken we gebruik van een steriele zoutoplossing om de baarmoeder te vullen om op deze manier bepaalde letsels beter in beeld te brengen zoals poliep, myoom, placentarest, verkleving.

Voor deze onderzoeken is geen opname in het ziekenhuis nodig. Het onderzoek vindt plaats op de consultatie van CRG Klina. U mag vooraf eten en drinken.

Hoe gebeurt het onderzoek?

Er wordt een echo uitgevoerd. Nadien wordt een speculum geplaatst om de baarmoederhals te ontsmetten en een fijne katheter tot in de baarmoeder te schuiven. Het speculum wordt verwijderd. De vaginale echosonde wordt terug ingebracht. Tijdens de echografische beeldvorming worden er enkele milliliters van het vloeistofmengsel ingespoten.

Het mengsel vult de baarmoeder en indien de eileiders doorgankelijk zijn zal het mengsel in de eileiders te zien zijn, het schuim verdwijnt nadien gewoon in de buikholte. Het zal spontaan wegtrekken maar kan eventueel wat buikkrampen veroorzaken. Aarzel niet om de arts mee te delen wat U voelt.

Een tiental minuten na het onderzoek kan u naar huis gaan. Bij pijn kan u eventueel een tablet paracetamol 1g ingenomen worden.

Voorwaarden voor het onderzoek

Het onderzoek kan enkel worden uitgevoerd:

  • Indien er geen bloedverlies is
  • Indien u zeker niet zwanger bent, dit wil zeggen: wanneer u zich in de eerste helft van de cyclus bevindt. Indien u anticonceptie gebruikt hoeft u hier uiteraard geen rekening mee te houden.
  • Indien er geen ontstekingen zijn in de onderbuik
  • Indien er op echo blijkt dat een of beide eileiders is uitgezet (hydrosalpinx) kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan.

Planning

Bij het begin van de menstruatie maakt u best een afspraak voor een HyFoSy bij uw behandelend arts via het nummer +32 3 650 50 83.

Het onderzoek gaat door op de raadpleging van CRG Klina, route 155.