ERCPafdeling Gastro-endoscopie

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Wat is een ERCP?

Dit is een onderzoeksmethode die de arts een beeld geeft van de galwegen en het pancreaskanaaltje. De arts kan dit doen door een duodenoscoop (een flexibele slang met een videocamera) via de mond tot aan de uitmonding van de galwegen in te brengen. Door deze duodenoscoop kan de arts instrumenten in de galwegen inbrengen om gerichte röntgenfoto’s te maken, eventuele afwijkingen op te sporen of juist uit te sluiten en bepaalde behandelingen uit te voeren.

Dit onderzoek vindt plaats op onze afdeling Medische beeldvorming of Radiologie. Omdat dit een langdurig onderzoek is, gebeurt dit in ons ziekenhuis systematisch onder algemene verdoving in het bijzijn van een anesthesist.

Een ERCP duurt doorgaans een 30 tot 45 minuten, maar dit kan soms langer uitlopen. Na afloop van het onderzoek zal u zich nog wat slaperig voelen en zal u zich niets meer herinneren van het onderzoek.

Hieronder vindt u een informatiebrochure over het onderzoek, de mogelijke risico's en complicaties, de uitslag en nazorg.