Colonoscopie bij kinderenafdeling kindergeneeskunde

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Wat is een colonoscopie?

Bij een colonoscopie onderzoekt de arts de binnenkant (het slijmvlies) van de dikke darm. Hij doet dit door een flexibele slang met bestuurbare camera (colonoscoop) via de aars in de darm op te schuiven terwijl lucht wordt ingeblazen. Hierdoor kan de arts in de darm kijken om zo eventuele afwijkingen op te sporen. Langs deze weg kunnen ook stukjes weefsel (biopsies) worden genomen of poliepen worden verwijderd. 

Duurtijd en voorbereiding

Meestal duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten. Deze tijdsduur is onder andere afhankelijk van de lengte van de dikke darm, de scherpte van de bochten in de darm, het al dan niet nemen van biopsies of verwijderen van poliepen en de mate waarin de darm goed voorbereid is. Zowel het inbrengen van de scoop als het inblazen van lucht en het nemen van weefsel kan als onaangenaam en pijnlijk worden ervaren. Daarom is een anesthesist aanwezig die uw kind onder lichte narcose zal brengen.

Om de dokter toe te laten de darm goed te kunnen bekijken, is het uiterst belangrijk dat er geen stoelgang meer in de darm aanwezig is. Hiervoor is een darmvoorbereiding nodig waarvoor wij een beroep doen op uw medewerking.

Hieronder vindt u een informatiebrochure die u samen met uw kind kunt doornemen om goed voorbereid te zijn op het onderzoek.