Chemotherapiein AZ Klina

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of de celdeling remmen. 

Toediening via infuus

Chemotherapie, immuuntherapie of doelgerichte therapie wordt meestal toegediend via een infuus in een ader (intraveneus). De medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Zo kunnen ze op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.
De intraveneuze toediening gebeurt op het oncologisch en internistisch daghospitaal (link) of in geval van een meerdaagse toediening op de opname afdeling oncologie (link)
Om de toediening zo veilig mogelijk en zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, wordt er op voorhand een poortkatheter of picc-katheter geplaatst.

Poortkatheter

Een poortkatheter of onderhuidse poort aanbrengen gebeurt onder plaatselijke verdoving. De chirurg maakt een kleine insnede van 3 à 4 cm op de borstkas onder het sleutelbeen. Via een kleine ader schuift hij een buisje in kunststof (katheter) in een grote ader tot juist voor het hart. Vervolgens sluit hij de katheter op de poort aan, een titanium doosje dat hij op de grote borstspier vastzet. Deze ingreep duurt 30 tot 60 minuten.

De poortkatheter kan onbeperkt worden aangeprikt en kan jaren ter plaatse blijven. De verwijdering gebeurt na de behandeling in overleg met de medisch oncoloog.

PICK-katheter

Een PICK-katheter (perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter) is een dun buisje van ongeveer 50 cm lang. Het wordt ingebracht via een ader in de bovenarm en opgeschoven tot net boven het hart. Aan het uitwendige deel van de katheter zitten afhankelijk van de behandeling een of meerdere uiteinden, die elk kunnen worden afgesloten met een dopje of aangesloten aan een infuus. Op die manier kan er langdurig (tot 6 maanden) medicatie toegediend worden via de bloedbaan (bv. antibiotica of chemotherapie), kan er contrastvloeistof toegediend worden voor beeldvorming of kan er bloed afgenomen worden. 
Het plaatsen van een PICK-katheter gebeurt door de anesthesist en duurt ongeveer 30 minuten onder plaatselijke verdoving.
De PICK-katheter blijft gedurende die tijdsperiode op zijn plaats.