Cardiale CT en cardiale MRI

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Coronaire CT scan

Een CT-scan van het hart is een techniek om het hart te onderzoeken en om vernauwingen van de kransslagaders op te sporen. Ook de weefsels rond het hart en een beperkt deel van de longen worden in beeld gebracht. Dit gebeurt door gebruik te maken van X-stralen. Voor het onderzoek dient de patiënt nuchter te zijn.

Met een eerste scan wordt tijdens het onderzoek een calciumscore bepaald. Deze score geeft een idee over de hoeveelheid kalk in de kransslagaders. Een tweede scan met contrastvloeistof maakt de bloedvaten en eventuele vernauwingen zichtbaar.

Coronaire CT-scan kan niet bij alle patiënten de kransslagaders goed in beeld brengen. Als er bijvoorbeeld veel kalk aanwezig is, kan men het binnenste van de kransslagaders niet goed beoordelen. Een CT-scan kan dus vandaag de dag de coronarografie niet vervangen.

Cardiale NMR

Cardiale NMR is een onderzoek waarbij de structuur van het hart en de cardiale functie in beeld wordt gebracht. Ook kunnen de weefsels rondom het hart in beeld worden gebracht. De patiënt dient niet nuchter te zijn. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op tafel, in een nauwe buis. Sommige patiënten ervaren een claustrofobisch gevoel. Het onderzoek gaat gepaard met lawaai, waarvoor een hoofdtelefoon wordt opgezet.

Het onderzoek duurt toch ruim een uur. Bij patiënten met pacemakers of defibrillatoren wordt er eerst nagegaan of het toestel MRI compatibel is. Indien zo dient het toestel voor het onderzoek geherprogrammeerd te worden in een MRI-safe modus , na het onderzoek wordt de oorspronkelijke instelling opnieuw ingesteld.