Niet-heelkundig trajectLifestyle centrum

Een multidisciplinair gespecialiseerd team staat voor u klaar voor de behandeling van overgewicht (obesitas) in al haar facetten.

Multidisciplinaire aanpak

Onze lifestyle clinic staat in voor voedings- en leefstijlinterventies.

We gaan aan de slag met het voedingspatroon, het verminderen van sedentair gedrag, regelmatige beweging, het verbeteren van de slaap en het verminderen van stress. Deze behandelingen hebben als doel het voorkomen, behandelen of in veel gevallen volledig omkeren van ziektes of kwaaltjes die te wijten zijn aan een ongezonde levensstijl. Onze lifestyle clinic voorziet personen van de juiste kennis en levensvaardigheden voor effectieve gedragsverandering, om zo de oorzaken van gezondheidsproblemen aan te pakken.

Werking

De psycholoog of de diëtist zorgt voor de eerste kennisname. Door middel van gevalideerde vragenlijsten en een gesprek worden allerlei gezondheidsaspecten zoals beweging, voeding en uw psychosociaal functioneren in kaart gebracht. Daarna wordt u op gepaste wijze begeleid.

Diëtiek

Bij een eerste consultatie worden uw huidige leef- en eetgewoonten besproken. Aan de hand hiervan worden er stap voor stap verbeterpunten aangereikt, rekening houdend met uw persoonlijke situatie. Samen met de diëtist gaat u op zoek naar een gezond voedingspatroon, waarbij u zelfstandig de juiste keuzes leert maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde informatie. Daarnaast kan u bij de diëtist ook terecht voor recepten, tips bij een restaurantbezoek, lichaamsbeweging, …

Psychologische begeleiding

Overgewicht kan heel wat mentale problemen veroorzaken, gaande van een laag zelfbeeld tot een ernstige depressie. Omgekeerd kunnen psychologische klachten voor gewichtsproblemen zorgen en een gezonde, actieve levensstijl bemoeilijken. 

Ook tijdens het veranderen van uw levenswijze kunnen heel wat obstakels de kop opsteken. Het aanpassen aan een nieuw lichaamsbeeld, de confrontatie met eetproblemen, het leren kennen van uw lichaam en echte honger, … Om deze redenen kan u tijdens uw traject ondersteund worden door een psycholoog. Dit kan zowel individueel als in groep. 

Bewegingstherapie

Overgewicht wordt ook bestreden door beweging. Sport is daarbij belangrijk, maar ook dagelijks meer bewegen kan helpen. 
Cardiofitness en spierversterkende oefeningen zorgen er tijdens de fase van het gewichtsverlies voor dat het verlies aan spiermassa beperkt blijft. 
Gedurende de therapie zal het lichaam veranderen, houdingsoefeningen zijn essentieel voor deze aanpassing.

Heelkundige behandeling

In overleg met de arts specialist in de chirurgie en het multidisciplinaire team worden u de gepaste medische mogelijkheden aangeboden rekening houdende met de juiste indicatiestelling.

Endocrinoloog

De endocrinoloog spoort mogelijke oorzaken van het overgewicht op, ook metabole verwikkelingen waaronder diabetes en hypercholesterolemie. Verder geeft de endocrinoloog na een heelkundige behandeling voor overgewicht advies bij eventuele vitaminetekorten en medicatiegebruik.

Hoe maakt u een afspraak?

U kunt als patiënt terecht in de Lifestyle Clinic na doorverwijzing van uw huisarts of specialist of na contact via het secretariaat.
U krijgt een afspraak voor een initiële screening van waaruit de verdere planning wordt opgemaakt.