Over onze dienst longziektenPneumologie in AZ Klina

Onze dienst longziekten

De dienst longziekten of pneumologie van het AZ Klina bestaat uit 4 longartsen, een state-of-the-art longfunctie en endoscopie eenheid, en een uitgebreid team van verpleegkundigen, kinesisten, psychologen, tabacologen en sociale dienst. Daarnaast is er een belangrijke samenwerking met andere diensten, met op de eerste plaats de dienst oncologie, thoraxheelkunde en intensieve zorgen.

Als patiënt kan u op onze dienst terecht voor klachten zoals benauwdheid/kortademigheid of hoesten, een routine longnazicht of voor meer gespecialiseerde onderzoeken en behandelingen. Als grootste ziekenhuis van Noord-Antwerpen zijn ook de meest innovatieve behandelingen zoals thoraxheelkunde, endobronchiale technieken (bv. EBUS), interventionele radiologie en het multidiscplinaire oncologisch team in het AZ Klina aanwezig. Omwille van het grote aantal longkanker patiënten verwezen naar onze dienst, is er in het AZ Klina bovendien een bijzondere ervaring met de begeleiding van longkanker patiënten en worden alle aspecten van de behandeling op één campus aangeboden.

De dienst longziekten is houder van overeenkomsten voor chronische zuurstoftherapie en respiratoire revalidatie met het RIZIV. Er is hiertoe een uitgebouwd revalidatiecentrum aanwezig in het AZ Klina voor ambulante patiënten en op de campus De Mick voor gehospitaliseerde patiënten. Ook de begeleiding van sporters en atleten met ademhalingsklachten gebeurt door het team van onze respiratoire revalidatie.

De dienst longziekten van het AZ Klina behoudt een sterke band met de academische ziekenhuiswereld, met onder meer een actieve rol als opleidingscentrum van arts-assistenten tot specialisten, deelname aan klinische studies, samenwerking met het UZ Antwerpen binnen het Helix netwerk, en een consulentenfunctie in het UZ Leuven.