Gynaecologie

Het team van gynaecologen van AZ Klina biedt diagnose, behandeling en opvolging aan voor de hele waaier van gynaecologische problemen, in alle levensfasen van de vrouw.

 • icoon Specialisaties

  De dienst heeft een uitgebreide expertise in gynaecologische chirurgie, waarbij de nieuwste technieken gebruikt worden:

  • vaginale heelkunde
  • kijkoperaties, zowel laparoscopie als hysteroscopie
  • oncologische heelkunde
  • incontinentie en prolaps (verzakking) chirurgie
  • robotchirurgie 

  Binnen de multidisciplinaire  borstkliniek, behandelen gynaecologen van onze dienst patiënten met borstkanker in  samenwerking met oncologen, radiologen, psychologen en borstverpleegkundigen. Veel aandacht wordt besteed aan borstsparende heelkunde.

  Prenatale diagnostiek (vruchtwaterpunctie, chorionbiopsie) is mogelijk. Genetisch advies gebeurt door stafleden van het centrum voor medische genetica van de Universiteit Antwerpen.

  Vulvapoli

  Het woord 'vulva' heeft betrekking op de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Klachten in dat gebied kunnen op alle leeftijden voorkomen. Sommige aandoeningen van de vulva zijn gemakkelijk te behandelen, andere vragen langdurige zorg en controle. Jeuk, een branderig gevoel, pijn of irritatie zijn de meest voorkomende problemen. Vaak worden die veroorzaakt door infecties, maar ook door veranderingen van de huid van de vulva. Huidafwijkingen die elders op het lichaam aanwezig zijn, kunnen ook op de vulva voorkomen, zoals eczeem, lichen sclerosus, psoriasis. Soms zijn er geen duidelijke afwijkingen aantoonbaar, maar is de huid overgevoelig geworden en geraken ook de bekenbodemspieren overmatig aangespannen.

  Vulvaire ziektebeelden kunnen een impact hebben op de levenskwaliteit, en in het bijzonder op de seksualiteit. Er zijn vrouwen die soms vele jaren vulvaire klachten hebben voordat ze een arts raadplegen.

  Soms is een multidisciplinaire behandeling noodzakelijk. Dan werkt de gynaecoloog samen met een dermatoloog, bekkenbodemkinesist, seksuoloog, psycholoog of uroloog; afhankelijk van uw problematiek.
   

   

 • icoon Patiënteninformatie

  De persoonlijke begeleiding van elke patiënte door haar eigen gynaecoloog is primordiaal. Op de raadpleging kunt  u terecht voor algemene gynaecologie en verloskunde, zoals zwangerschapsbegeleiding, jaarlijks onderzoek, afname van uitstrijkje, borstkankerscreening, anticonceptie, menopause, vulvapoli enz….

  Onze dienst is een opleidingscentrum voor ASO’s (arts - specialisten in opleiding) in affiliatie met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

  Contact verpleegafdeling

  Patiënten die worden opgenomen met gynaecologische problemen verblijven meestal op de afdeling Heelkunde 1.
  De hoofverpleegkundige Heelkunde 1 is mevrouw Nancy Cas.
  Zij is tijdens de kantooruren te bereiken via het nummer 03 650 50 60 of via nancy.cas@klina.be (enkel voor praktische vragen over de afdeling). ​
  Voor afspraken of medische vragen contacteer het secretariaat (zie contact).