Vulvapolikliniek in AZ Klina

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Waarvoor kunt u terecht in de vulvapolikliniek?

Klachten aan de ingang van de vagina kunnen op alle leeftijden voorkomen. Sommige aandoeningen van de vulva zijn gemakkelijk te behandelen, andere vragen langdurige zorg en controle.

Jeuk, een branderig gevoel, pijn of irritatie zijn de meest voorkomende problemen. Vaak worden die veroorzaakt door infecties, maar ook door veranderingen van de huid van de vulva. Huidafwijkingen die elders op het lichaam aanwezig zijn, kunnen ook op de vulva voorkomen. Soms zijn er geen duidelijke afwijkingen aantoonbaar, maar is de huid overgevoelig geworden en geraken ook de bekenbodemspieren overmatig aangespannen.

Vulvaire ziektebeelden kunnen een enorme impact hebben op de levenskwaliteit, en in het bijzonder op de seksualiteit.

Er zijn vrouwen die soms vele jaren vulvaire klachten hebben voordat ze een arts bezoeken. Ook dan kan het nog enige tijd duren voordat een juiste diagnose gesteld wordt en de klachten verholpen kunnen worden. Er is daarom veel vraag naar deze specifieke vorm van zorg.

Hierbij is vaak een multidisciplinaire benadering noodzakelijk. De gynaecoloog zal dan overleggen of samenwerken met een dermatoloog, bekkenbodemkinesist, seksuoloog of psycholoog en soms een uroloog.

De vulvapoli heeft plaats op donderdag op de poli gynaecologie.

Team Vulvapolikliniek

Artsen