CT-scan

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Een CT-scan is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden worden gemaakt van het te beoordelen lichaamsdeel. In tegenstelling tot de klassieke röntgenfoto’s zijn op CT-beelden de weke delen (organen, spieren) goed van elkaar te onderscheiden. De stralingsdosis bij een CT-onderzoek is over het algemeen hoger dan bij een radiografie. Door het gebruik van een hoogtechnologisch toestel slagen wij er echter in de stralingsdosis enorm te reduceren.

Voorbereiding CT-scan

  • Voor een onderzoek van de volledige buik of het kleine bekken dient u 1 uur voor het onderzoek 1 liter water te drinken en nuchter te blijven tijdens dat laatste uur.
  • Voor een onderzoek van de bovenbuik dient u 4 uur vooraf nuchter te blijven.
  • Voor een onderzoek van het hart is het aangewezen vanaf de avond voordien geen cafeïne-houdende dranken zoals koffie, thee of cola te drinken of zwaar fysieke inspanningen te doen.

CT met contrastvloeistof

Bij de meeste CT-scans is het noodzakelijk om een contrastvloeistof in te spuiten. Dit gebeurt tijdens het onderzoek. Meld vooraf een allergie of als u al eerder allergisch gereageerd hebt op contrastvloeistof (jodium). In zo’n situatie kan het aangewezen zijn om een 24-uurs allergievoorbereiding te ondergaan.

Verwittig de verpleegkundige voor het onderzoek als u:

  • allergisch bent voor bepaalde stoffen (jodium)
  • last hebt van slecht werkende nieren (nierinsufficiëntie)
  • (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft.