Blijven slapen in het ziekenhuisop de kinderafdeling
Ssst Lina slaapt
Wat breng ik mee?
Je pyjama en je tandenborstel zal mama wel inpakken. Waar jij aan kan denken om mee te nemen zijn je favoriete knuffels, een leesboek, een gezelschapspelletje, … Als je huiswerk hebt kan je dat misschien ook wel meebrengen.
Armbandje
Alle dokters en verpleegsters willen graag weten wie jij bent. Daarom krijg je een armband aan, niet zo een mooie met pareltjes maar een witte waar jouw naam en geboortedatum op staan. Deze moet je heel de tijd aanhouden, ook als je gaat slapen of in bad gaat. Dit is omdat iedereen dan kan zien wie jij bent. Is je armband toch stuk vraag je aan de verpleegkundige maar een nieuwe!
Waar slaap ik?
Als je in het ziekenhuis moet blijven krijg je een kamer met een bed. Ofwel slaap je samen met een ander kindje op een kamer ofwel heb je een kamer voor jou alleen.
Op welke kamer je ook terechtkomt, je mama of papa mag altijd blijven slapen. Mama of papa krijgt dan een veldbedje naast jouw bed.
Op je kamer is ook een badkamertje met toilet en wastafel. Sommige kamers hebben ook een douche. In elke kamer is er ook een babybadje. Heb je geen douche op de kamer kan jij zelf of je mama of papa een douche nemen op het einde van de gang.
Onderzoekjes en medicijntjes
Als je op onze afdeling komt dan word je naar je kamer gebracht. Diegene die je brengt zal wat uitleg geven wat er allemaal in je kamer staat en hoe alles werkt.
Soms is het nodig dat de dokter je bloed nakijkt. Dit is om te zien hoe erg ziek je bent. Jammer genoeg kan dit alleen maar door een prikje. Dit is niet leuk maar meestal wel vlug gedaan.
Meestal laat de dokter of de verpleegster dan een ‘kathetertje’ zitten , dit is een heel dun soepel buisje, zodat ze later je langs daar medicijnen kunnen geven zonder weer een prikje te moeten geven. Je arm wordt dan goed ingepakt, soms een beetje vervelend dat je je niet meer zo goed kan bewegen maar het doet zeker geen pijn.
In het ziekenhuis krijg je meestal ook wel medicijnen. Deze worden dan langs dat infuusje gegeven; soms krijg je een siroopje of een pilletje.
Onderzoeken moeten er ook wel eens gebeuren. Als dat zo is zal de dokter dat komen vertellen. Op onze website vind je hier ook wat meer informatie over. Je kan ook altijd wat uitleg vragen aan de verpleegkundige.
Maar er zijn ook leuke dingen in ons ziekenhuis, die vertellen we later.
Wat ga ik eten?
Je eten wordt op je kamer gebracht en kan je daar opeten. Als je je nog niet al te best voelt mag je zelfs in je bed eten. Elke dag komt er iemand van de keuken langs om te vragen wat je wil eten. Soms heeft de dokter wel beslist dat je een ‘dieet’ moet volgen. Dit wil zeggen dat je maar een aantal dingen mag eten, de keuze zal dan wat minder zijn.
Als je mama of papa bij je blijft slapen kunnen ze ook maaltijden vragen.
Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven?
Meestal duurt een verblijf in het ziekenhuis toch wel een aantal dagen. Je kan terug naar huis als je geen koorts meer hebt, goed kan eten, het afgesproken aantal dagen medicatie hebt gehad,… Eigenlijk is het moeilijk om op voorhand te zeggen hoeveel dagen je moet blijven. De dokter zal dit op het moment zelf beslissen en met jou en je ouders bespreken.