Neurochirurgie

Neurochirurgie

De dienst neurochirurgie staat in voor het chirurgische luik van de Spine Unit. Op scoliosecorrectie bij kinderen na, worden alle spinale ingrepen (cervicaal, thoraal, lumbaal, sacraal) aangeboden, via posterieure, anterieure of laterale toegang en dit via open of minimaal invasieve techniek. We streven ernaar om onze patiënten met de meest vooruitstrevende methoden te behandelen.

Voor noodgevallen beschikt AZ Klina over een wachtdienst, die 24 uur op 24 bereikbaar is. Denk hierbij aan:

  • wervelfracturen
  • discushernia’s met neurologische uitvalsverschijnselen
  • oncologische aandoeningen met zenuwcompressie en neurologische problematiek

Voor niet urgente pathologieën komt een chirurgische ingreep meestal op het einde van het therapeutisch traject. Hierbij volgt de dienst neurochirurgie in principe de richtlijnen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voor de benadering van patiënten met chronische lage rugpijn met of zonder ischias.

Aanpak op maat

Gezien de expertise binnen onze dienst bieden ook veel patiënten zich aan voor een second opinion. Vaak geraakt bij hen de pijn onvoldoende onder controle, ondanks meerdere spinale ingrepen. Bij deze mensen is een aanpak op maat nodig. Hierbij speelt de multidisciplinaire samenstelling van de Spine Unit een cruciale rol. Pas als alle therapeutische mogelijkheden uitgeput zijn, kan een nieuwe operatie overwogen worden. Deze kan eventueel leiden tot een uitbreiding van een bestaande spinale fusie of tot de revisie van pennen, schroeven of metalen platen in het lichaam. De dienst neurochirurgie werkt nauw samen met de pijnkliniek voor het inplanten van neuromodulatiesystemen, die soms gebruikt worden bij patiënten met een 'failed back surgery syndrome'.

Medische dienst

U kan meer informatie terugvinden op de medische dienst van Neurochirurgie.