GipsimmobilisatieRust geven

Informatie voor patiënten met gipsimmobilisatie

Informatie over het aanbrengen van gips.

Open gips of gipsspalk

Waarop moet u letten om bepaalde beenderen, gewrichten of pezen de nodige rust te geven?

Het lidmaat kan nog zwellen, daarom wordt aangeraden het lidmaat de eerste dagen in hoogstand te houden dit wil zeggen ter hoogte van uw hart of hoger. Mettertijd zal het lidmaat meer ontzwellen, krijgt u meer plaats in de gips.

Op een onderbeenspalk mag u zeker NIET steunen.

Uw gips mag NIET nat worden. Bij een bandagist of in de apotheek kunt u eventueel een speciale overtrek kopen om te douchen. 

Bewegen met vingers/ tenen is absoluut noodzakelijk. Bovendien is het aangeraden de spieren in het gips af en toe op te spannen, zodat deze niet verslappen.

  • tenen naar u toetrekken en aanspannen
  • fietsbewegingen maken
  • been gestrekt naar boven inhouden
  • vingers bewegen, samentrekken + in balletje knijpen.

U komt zo vlug mogelijk terug naar de consultatie orthopedie (na telefonisch contact tussen 8.00 en 18.00 u. op het nummer + 32 3 650.50.55) of de dienst Spoedgevallen (tussen 18.00 en 8.00 u. op het nummer + 32 3 650.50.50) als

  • de gips u veel pijn bezorgt
  • de vingers of tenen beginnen te tintelen, bleek, blauw of koud worden
  • er huidproblemen ontstaan door scherpe kanten van het gipsverband
  • de gips volledig stuk is

Tegen een waarborg kan u op de dienst Spoedgevallen krukken huren. Dit kan eveneens bij uw mutualiteit of bij het plaatselijk Rode Kruis.

Het is zeker niet de bedoeling dat u de gipsspalk zelf afdoet zonder toestemming van de dokter!

Gesloten gips

Waarop moet u letten om bepaalde beenderen, gewrichten of pezen de nodige rust te geven.

Het lidmaat kan nog zwellen, daarom wordt aangeraden het lidmaat de eerste dagen in hoogstand te houden dit wil zeggen ter hoogte van uw hart of hoger. Mettertijd zal het lidmaat meer ontzwellen, krijgt u meer plaats in de gips en kan u uw arm, been,… langer naar beneden houden.

Op een onderbeengips mag u zeker 1 ½ uur na het aanleggen, nog niet steunen.

Uw gips mag niet nat worden (enkel een speciale zwemgips). Bij een bandagist of in de apotheek kunt u eventueel een speciale overtrek kopen om te douchen.

Bewegen met vingers/ tenen is absoluut noodzakelijk. Bovendien is het aangeraden de spieren in het gips af en toe op te spannen, zodat deze niet verslappen.

  • tenen naar u toetrekken en aanspannen
  • fietsbewegingen maken
  • been gestrekt naar boven inhouden
  • vingers bewegen, samentrekken + in balletje knijpen

U komt zo vlug mogelijk terug naar de consultatie (na telefonisch contact tussen 08 – 18u op het nummer 03/650.50.55) of de dienst Spoedgevallen (tussen 18u – 08u  tel: 03/650.50.50) als:

  • de gips U veel pijn bezorgt
  • de vingers of tenen beginnen te tintelen
  • bleek, blauw of koud worden
  • er huidproblemen ontstaan door scherpe kanten van het gipsverband
  • de gips volledig stuk is.

Tegen een waarborg kunt u op de dienst Spoedgevallen krukken huren. Dit kan eveneens bij uw mutualiteit of bij het plaatselijk Rode Kruis.

Tegen jeuk en tegen de geur kan U Confort Aid gaan halen of een ventilator (koude wind) gebruiken. Zeker geen breinaalden, stokjes, meetlatten of dergelijke gebruiken in de gips. (geeft wonden)

Zwemgips: met de combinatie van bepaalde kunststof gipsverbanden en een onderlaag van waterbestendig polstermateriaal kunt u baden, zwemmen en andere activiteiten doen zoals hydrotherapie.

Zwemgips

Het losmazig geweven waterbestendig polstermateriaal absorbeert geen vocht. Het meeste water stroomt snel uit het het gipsverband en het resterende water zal na een paar minuten door de lichaamstemperatuur verdampen. De waterdamp zal snel door het waterbestendig polstermateriaal en door het kuntstof gips heen dringen en verdwijnen.

De combinatie van bepaalde kunststof gipsverbanden en een onderlaag van waterbestendig polstermateriaal laat toe te baden, te zwemmen en andere activiteiten te doen zoals hydrotherapie zonder dat u het gipsverband hoeft te beschermen. Vergeet na het baden niet het gipsverband aan de binnenkant met schoon water grondig door te spoelen om chloor, zout, vuil, zeepresten of andere stoffen te verwijderen.

Wassen of spoelen van het gipsverband aan de binnenkant kan geuren en irritaties verminderen en de algemene conditie van de huid onder het gipsverband verbeteren. U mag u onder en rond het gipsverband wassen met milde hypoallergene zeep. Daarna kunt u de binnenkant van uw kunststof gipsverband grondig spoelen met warm water onder kraan of tijdens het douchen.

Steek nooit iets onder het gipsverband om wat voor reden dan ook.

Na het natmaken van het gipsverband hoeft het niet op een speciale wijze te worden gedroogd. Overtollig water aan de buitenkant en de uiteinden van het kunststof gipsverband kan voorzichtig met een handdoek worden opgenomen. Steek de handdoek ook nooit onder het gipsverband. Zoals hoger vermeld, droogt uw huid en het gipsverband door verdamping. Laat het gipsverband onbedekt zolang het niet helemaal droog is. U kunt eventueel wat koelte ondervinden tijdens het drogen van uw gips. Gebruik geen haardroger om het drogen te versnellen, eventueel kan een ventilator gebruikt worden. Om het drogen van een onderbeen gipsverband te versnellen, richt u uw voet naar de grond om het overtollige water uit de hielkom te laten weglopen.

Volgens vele patiënten voelt het gipsverband al binnen een uur relatief droog aan.