Aanbod dienst Neus, Keel, OrenNKO

Allergie

Allergie komt vaker voor in onze maatschappij dan vroeger. Symptomen zijn neusverstopping, neusloop, tranende en jeukende ogen, jeukende mond. Wij bieden allergiehuidtesten aan (hiervoor dient u bepaalde medicatie, zoals antihistaminica, een week op voorhand te stoppen). Immunotherapie kan ook bij ons opgestart worden indien nodig, uw arts zal u hierbij begeleiden. Er wordt ook samengewerkt met de diensten longziekten, maag- en darmziekten, huidziekten.

Evenwicht

Wij hebben een uitgebreide evenwichtskliniek. Meer info vindt u hier (link naar pagina van evenwichtskliniek). Een afspraak kan gemaakt worden op doorverwijzing van de huisarts, via het algemene nummer, met specifieke vermelding van evenwichtsproblematiek. Zo kunnen de onthaalmedewerkers uw afspraak met reeds bepaalde evenwichtsonderzoeken, correct inplannen.

Gehoor

Bij de indruk van gehoorverlies wordt het gehoor gemeten via een koptelefoon met piepgeluiden. Soms is bijkomend onderzoek nodig, zoals spraaktesten. Uw arts zal u hier verder in begeleiden, afhankelijk van het soort gehoorverlies. Ook kinderen kunnen bij ons getest worden dmv gewone gehoortesten, spelaudiometrie, Oto-akoestische emissies (objectieve test), BERA (hersenstamonderzoek).

Hoofd- en hals:

Zowel voor goedaardige halspathologie zoals speekselklierzwelling of schildklierlijden, als voor kwaadaardige halspathologie kan u bij ons terecht. ER wordt samengewerkt met de diensten endocrinologie, oncologie en algemene interne geneeskunde.

Kinder-NKO

Voor de klassieke NKO-problemen bij kinderen zoals herhaalde oorontstekingen, snurken, herhaalde amandelontstekingen kan u bij alle NKO-artsen terecht. Voor specifieke aangeboren afwijkingen zal uw kinderarts u doorverwijzen. Wij beschikken over aangepast instrumentarium voor strottenhoofdonderzoek bij kinderen, alsook voor gehoortesten bij kinderen.

Snurken

Zowel voor snurken als voor apnoes (ademhalingsstop) tijdens de slaap, kan u op onze dienst terecht. Eerst wordt er uitgebreid navraag gedaan naar de klachten, waarna er een onderzoek van neus, keel en strottenhoofd wakker volgt. Voor slaaponderzoek werken wij met verschillende partnerziekenhuizen samen. Afhankelijk van het resultaat zal de verdere behandeling bepaald worden.

Stem

Bij stemvermoeidheid of heesheid zal er eerst een onderzoek van het strottenhoofd en stemplooien gebeuren. Afhankelijk van de klachten en beroep wordt een verdere stemanalyse uitgevoerd. Er wordt met verschillende logopedisten in de omgeving samengewerkt.

Sinussen

Bij aanhoudende sinusklachten zal uw huisarts u doorsturen naar de dienst NKO. Na camera-onderzoek van de neus zal uw arts de behandeling bepalen en eventuele beeldvorming aanvragen. Voor ingrepen van de sinussen hebben wij een navigatiesysteem ter beschikking: hierbij kunnen wij de instrumenten zeer specifiek volgen tijdens de ingreep, waardoor ook herhaling van de ingreep of tumorale ingrepen veilig mogelijk zijn.

Slikken

Sliklast kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals reflux, uitdroging, zenuwproblemen, een massa. Indien nodig wordt er een slikevaluatie via camera uitgevoerd onder begeleiding van onze logopediste.