Verloop van een vaginale bevallingin AZ Klina

Opname  

Bij een vaginale bevalling wordt u opgenomen op het verloskwartier. De vroedvrouw brengt u naar een bevalkamer. Hier blijft u tot enkele uren na de bevalling. De vroedvrouw komt langs voor controles en legt u regelmatig aan de monitor, zodat ze kan luisteren naar de harttonen van uw baby.

Relaxatie

Er zijn verschillende manieren om te ontspannen. Zo heeft elke verloskamer een ontspanningsbad, een douche en een zitbal. U mag ook een kersenpitkussen en muziek meebrengen. Als u epidurale verdoving wenst, wordt de anesthesist gebeld. Ook ’s nachts is er een anesthesist aanwezig.

Eten

U mag eten tijdens de arbeid. U mag van thuis beschuiten, cracotten, … meenemen.

Bezoek

Op het verloskwartier is geen bezoek toegelaten. U laat zich steeds vergezellen door één persoon. Dit is meestal de partner, maar kan ook uw moeder, een familielid of goede vriend(in) zijn.

Bevalling

Als de geboorte zich aankondigt, vormen we uw bed om tot een bevallingsbed. Als u graag in een bepaalde houding bevalt, laat u dit best op voorhand weten. Het is ook mogelijk om in bad te bevallen. Dit kunt u tijdens de prenatale consultaties bespreken met de gynaecoloog. Bij problemen of bij de start van de bevalling, wordt de gynaecoloog opgebeld, zodat hij of zij zeker op tijd is. Soms kan het onverwacht snel gaan en komt uw gynaecoloog toch nog te laat.

Net na de geboorte

Na de geboorte wordt uw baby huid op huid bij u gelegd (kangoeroeën) en ondergestopt met warme doeken, bij een goede start van de ademhaling. Na het doorknippen van de navelstreng, neemt de vroedvrouw uw baby mee voor de eerste controles (gewicht, lengte, temperatuur, … ). Uw baby krijgt een mutsje op en pamper aan, waarna de vroedvrouw uw baby weer bij u legt, zodat u verder kan kangoeroeën. De eerste voeding (borstvoeding of flesvoeding) gebeurt meestal op de verloskamer zelf. Daarna verzorgt de vroedvrouw u en uw baby, waarna jullie naar de materniteit verhuizen. Na de bevalling blijven moeder en baby minstens twee uur in de verloskamer. Door drukte kan dit soms langer duren.