Ethieklabo AZ Klina

Ethische code

Het laboratorium stelt het belang, het welzijn en de veiligheid van de patiënt primordiaal met respect voor de rechten van de patiënt. Alle andere belangen, van welke aard ook, zijn steeds ondergeschikt. Binnen het laboratorium wordt het principe van onpartijdigheid steeds gerespecteerd. De laboratoriumleiding waakt er over dat alle activiteiten en relaties die de geloofwaardigheid, neutraliteit of professionele integriteit van het laboratorium in het gedrang kunnen brengen, worden geweerd. De laboratoriumleiding garandeert een professionele, vertrouwelijke en respectvolle behandeling van alle ontvangen stalen en alle informatie met betrekking tot de patiënt.  

De dienstverlening van het laboratorium staat ter beschikking voor iedereen die erom verzoekt zonder enig onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken conform de vigerende wet- en regelgeving. Iedere patiënt of materiaal afkomstig van een patiënt zal op eenzelfde respectvolle wijze worden behandeld.

Staalafname

De patiënt wordt steeds ingelicht over de noodzaak en reden tot staalafname door de aanvrager van het laboratoriumonderzoek. De patiënt kan steeds een staalafname weigeren. Sommige onderzoeken (aangegeven in de labogids) worden enkel uitgevoerd mits geïnformeerde toestemming (informed consent) van de patiënt. 

Uitvoering van laboratoriumonderzoek

Voor de uitvoering van de medische analyses maakt het laboratorium enkel gebruik van internationaal erkende, wetenschappelijke methoden beantwoordend aan de deontologische code, normen en wetten die opgelegd worden in de sector. Het laboratoriumpersoneel krijgt een adequate opleiding en training aangepast aan de toegewezen taken en verantwoordelijkheden. De laboratoriumleiding ziet er op toe dat de medewerkers worden gevrijwaard van oneigenlijke druk.

Omgaan met reststalen

Stalen die normaliter worden vernietigd na uitvoering van de aangevraagde medische analyses kunnen door het laboratorium bewaard worden voor specifieke doeleinden (validatie van nieuwe technieken of analyse-methoden, gebruik als interne controle, educatie, …) zonder afbreuk te doen aan de essentiële beginselen betreffende ethiek en confidentialiteit. Conform de Wet van 19 december 2008 wordt hierbij verondersteld dat de patiënt hiervoor stilzwijgend zijn toestemming heeft verleend tenzij de patiënt een schriftelijke weigering heeft bekendgemaakt aan de laboratoriumleiding. 

Omgaan met informatie

De aanvrager van het laboratoriumonderzoek is verantwoordelijk voor het zorgvuldig, correct en duidelijk leesbaar invullen van het aanvraagformulier conform de geldende wet- en regelgeving, het op de hoogte brengen van de patiënt indien onderzoeken worden aangevraagd die niet worden terugbetaald volgens de RIZIV-nomenclatuur, alsook het verstrekken van alle noodzakelijke klinische informatie aan het laboratorium om interpretatie van het onderzoek mogelijk te maken. Alle ontvangen gegevens worden vastgelegd en bewaard door het laboratorium met respect voor confidentialiteit.

Klinische studies

Hoger vermelde ethische code is integraal van toepassing voor klinische studies. De laboratoriumleiding behoudt zich dan ook steeds het recht voor om zijn medewerking aan studies te weigeren, wanneer deze op één of andere wijze in strijd zouden zijn met de inhoud van hoger vermeld engagement. Enkel klinische studies die werden goedgekeurd door het Ethisch Comité van het ziekenhuis worden in overweging genomen door het laboratorium.

De arts die de verantwoordelijkheid draagt voor de betreffende klinische studie binnen het ziekenhuis zal waken over de naleving van alle ethische aspecten ter zake en de wetgeving betreffende de confidentialiteit van persoonsgegevens van patiënten die deelnemen aan een klinische studie. Deze arts zal de betreffende studie voor advies voorleggen aan het Ethisch Comité van het ziekenhuis en is verantwoordelijk voor de inlichting van de patiënten die deelnemen aan een klinische studie (informed consent).