Gastroscopieafdeling Gastro-endoscopie

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Wat is een gastroscopie?

Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenzijde van uw maag. Hij doet dit door een flexibele slang, de gastroscoop, via uw keel langs de slokdarm op te schuiven. Door via de scoop lucht in te blazen ontplooit het slijmvlies zich en kunnen eventuele afwijkingen in slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden opgespoord of juist uitgesloten. Tevens bestaat de mogelijkheid om langs deze weg stukjes weefsel (biopsies) te nemen.

Narcose of sedatie

Een gastroscopie kan zonder narcose of sedatie worden uitgevoerd. Maar het inslikken van de scoop, keelverdoving en opboeren van lucht kunnen als onaangenaam en pijnlijk worden ervaren. Daarom kan u kiezen voor een sedatie of lichte narcose waarbij respectievelijke de gastro-enteroloog of arts-anesthesist u met een injectie via een infusienaald een slaapmiddel zal toedienen. De hartwerking en ademhaling wordt permanent
bewaakt.

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Voordat u het ziekenhuis verlaat bespreekt uw arts met u zijn/haar bevindingen. Uiteraard is op dat moment de uitslag van eventueel weefselonderzoek of staalnamen nog niet bekend.

Hieronder vindt u enkele informatiebrochures over het onderzoek, de risico's en de voorbereiding op het onderzoek.