Persbericht: AZ Klina stapt over op een nieuw elektronisch patiëntendossier

Brasschaat, 25 maart 2024 – AZ Klina stapte op vrijdag 22 maart over op een nieuw elektronisch patiëntendossier HiX, van IT-leverancier ChipSoft. HiX is een alles omvattend platform dat alle eerder bestaande deelsystemen vervangt. Dit nieuwe systeem zorgt voor een efficiëntere registratie en doorstroom van patiëntengegevens. Een solide basis voor nog meer multidisciplinaire samenwerking, patiëntparticipatie en datagedreven zorg van de toekomst.
HiX lancering druk op knop

HiX, een allesomvattend dossier

Meer dan 20 verschillende en van elkaar losstaande softwaretoepassingen werden vervangen door één allesomvattend platform waar zorgprocessen in elkaar doorlopen. Medische gegevens worden in HiX slechts eenmalig geregistreerd in het dossier van de patiënt, dat beschikbaar is voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij zijn of haar zorgtraject. 
Een grote stap vooruit, verduidelijkt algemeen directeur dokter Joost Baert: “Waar gegevens voorheen vaak dubbel geregistreerd werden door het gebruik van meerdere systemen, worden ze nu eenvoudig hergebruikt, aangepast en aangevuld, allemaal binnen hetzelfde patiëntendossier. Hierdoor is er minder kans op fouten en verhoogt de kwaliteit en patiëntveiligheid. Bovendien hebben alle betrokken zorgverleners onmiddellijk toegang tot de meest actuele gegevens en vermindert de registratielast doordat ze op elkaars registraties kunnen verder bouwen.”

Proces van meer dan anderhalf jaar

De omschakeling naar HiX was een proces dat heel wat tijd in beslag nam. In totaal werden zo’n 700 000 patiëntendossiers uit meer dan 20 verschillende systemen overgezet. Dit zowel op de acute ziekenhuiscampus van AZ Klina, het revalidatiecentrum De Mick en de palliatieve setting van Coda Hospice. 

 

De voorbereidingen liepen van oktober 2022 tot mei 2023.  In juni 2023 konden een 60-tal werkgroepen opstarten: meer dan 250 artsen en medewerkers die - naast hun dagelijkse werk - ook HiX mee ingericht hebben. Daarna begon de testfase en de voorbije maanden werden goed 2000 artsen en medewerkers intensief getraind.

Voordelen voor de patiënt

Ook patiënten zullen toegang krijgen tot een eigen online patiëntenportaal waar ze afspraken kunnen inplannen, vragenlijsten kunnen invullen, maaltijden tijdens opname kunnen bestellen, … Een stap vooruit in patiëntparticipatie. Daarnaast bevat HiX verschillende tools die de patiëntveiligheid garanderen en zorgverleners hierin ondersteunen. Een voorbeeld hiervan zijn relevante waarschuwingen tijdens het voorschrijven van medicatie, bijvoorbeeld over contra-indicaties of allergieën.

Datagedreven zorg

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier bevat enorm veel data die digitaal worden geregistreerd en opgeslagen. Met het HiX Datawarehouse beschikt AZ Klina over een optimale en geïntegreerde toepassing om deze data in eigen beheer te organiseren. Op basis van de data uit het EPD worden verschillende rapporten en managementoverzichten gegenereerd. Zo heeft het ziekenhuis inzicht in de werking van de gehele organisatie en kunnen werkprocessen eenvoudig worden bijgestuurd indien nodig.

Toekomstbestendige IT partner

ChipSoft, leverancier van elektronisch patiëntendossier HiX, kende al succesvolle implementaties bij verschillende andere ziekenhuizen. Hans Mulder, CEO van ChipSoft: “We zijn trots dat ook AZ Klina nu met HiX aan de slag gaat. We kijken uit naar een positieve verderzetting van onze partnership waarmee we de zorg in het ziekenhuis helpen optimaliseren en blijven bijdragen aan de innovatie van de Belgische zorg.”

HiX lancering

HiX lancering voor medewerkers en artsen
Delen