Neuromodulatie

1.  Wat is TENS ?

TENS staat voor Transcutane Electrische zenuw (Nerve) Stimulation.

TENS activeert de pijnverzachtende eigenschappen van het zenuwstelsel. Dit kan op 2 manieren: de dikke zenuwvezels worden geactiveerd, of de zenuwvezels in de spier worden geactiveerd.

Een TENS-apparaatje wekt zachte elektrische stroompjes op thv het pijnlijk gebied waardoor op die manier de pijn kan onderdrukt worden. Het bevat een stuureenheid op batterijen (9V) die verbonden is met kleine draadjes die leiden naar de elektrodes.

 

2.  Wanneer wordt TENS gebruikt?

Bij acute als chronische pijnen in gewrichten, beenderen, spieren, organen en het  zenuwstelsel is TENS bruikbaar. In vele gevallen is enkel behandeling met TENS voldoende, of het kan gebruikt worden in aanvulling met andere behandelingsvormen.

 

Stimulatie gebeurt continu overdag, ’s nachts niet. De stimulatie moet duidelijk voelbaar zijn, aangenaam tintelend of kriebelend, maar niet prikkend. Een TENS-apparaat verzacht de pijn, zolang er gestimuleerd wordt. Soms is er duidelijk na-effect dwz dat na de stimulatie het pijnstillend effect nog kan aanhouden.  Het TENS-apparaatje is draagbaar en moet u dus toelaten om het te gebruiken bij werk en bezigheden.

Tijdens het gebruik van het Tens-toestel mag u geen wagen besturen !

De artsen kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen !

 

3.  Praktische regeling

Voor het TENS-apparaatje wordt er de eerste maand een huurprijs van 50€ BTW incl. per maand aangerekend.

Hierin is inbegrepen: het toestel, 2 kabeltjes, een handleiding, batterijen, electroden en een opbergtasje.

Vanaf de tweede maand betaalt u slechts 25€. 

Vanaf de vijfde maand is dit toestel uw eigendom.

De aankoopprijs van dergelijk TENS-apparaatje is 150 €.

De behandeling en opvolging gebeurt door de kinesitherapeuten van de dienst Pijntherapie.

Bij problemen kunt u contact opnemen van maandag t.e.m vrijdag vanaf 10u30 tot 17u00 op het telefoonnummer 03 650 52 86.