Nucleaire Geneeskunde

De dienst wordt soms ook wel de 'radio-isotopen'-afdeling genoemd, omdat er onderzoeken en behandelingen worden uitgevoerd met radioactieve producten.

 

Contact

  • icoon Algemene info

    Bij de onderzoeken wordt een kleine hoeveelheid van een radioactief product aan de patiënt toegediend, meestal door een injectie in een ader. Nadien wordt met behulp van een speciaal meetinstrument (gammacamera) de verspreiding van het toegediende product in het lichaam of in een bepaald orgaan nagegaan. Afhankelijk van het te onderzoeken orgaan kan dit gebeuren onmiddellijk na de toediening of enkele uren of zelfs dagen later. Op deze manier kunnen beelden worden gemaakt die informatie geven over de ruimtelijke verdeling van de werking van de onderzochte organen. Deze informatie is moeilijk op een andere manier te verkrijgen en kan de aanvragende geneesheer helpen een diagnose te stellen. Deze onderzoeken zijn niet belastend voor de patiënt.

    Soms worden radioactieve producten ook gebruikt als behandeling, bijvoorbeeld radioactief jodium voor een te snel werkende schildklier.

    Alle onderzoeken gebeuren na afspraak. U kunt een afspraak maken op de dienst zelf of telefonisch op het nummer 03 650 50 51 van maandag tot vrijdag tussen 8.30u. en 17u.

    De contactpersoon voor de dienst Nucleaire Geneeskunde is Esther Daelman. Zij is elke werkdag tijdens de kantooruren te bereiken via 03 650 50 51 of via esther.daelman@klina.be.

  • icoon Info voor huisartsen