Borstamputatieof mastectomie bij borstkanker

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Borstamputatie of mastectomie

In de meeste gevallen start de behandeling van borstkanker met een heelkundige ingreep, uitgevoerd door een borstchirurg.

Deze kan bestaan uit het verwijderen van de volledige borst (borstamputatie of mastectomie) of beperkt blijven tot het wegnemen van het gezwel en een rand gezond weefsel. In dat geval spreken we over een borstsparende ingreep of tumorectomie. Meestal worden gelijktijdig één of meerdere okselklieren verwijderd.

De keuze van de operatie is onder andere afhankelijk van het stadium van de ziekte, de grootte van het gezwel, de grootte van de borst, de plaats van het gezwel, ... Ook de resultaten van de vooronderzoeken bepalen mee de aard van de ingreep.

Bij een mastectomie wordt de volledige borst verwijderd. Het eindresultaat is een vlakke borstkaswand met een horizontaal of schuin verlopend litteken tot aan de oksel.

Als de chirurg uw volledige borst wegneemt, kan hij - in sommige gevallen - tijdens dezelfde ingreep een borstreconstructie - met eigen weefsel of een prothese - uitvoeren samen met de plastische chirurg. In de meeste gevallen is het echter wenselijk dit te doen, wanneer de nabehandeling volledig achter de rug is.

Lees meer over de volledige behandeling van borstkanker in onderstaande informatiebrochure.