COVID-19: info voor medewerkers en hun familie

 

Als mensen hebben we allemaal een innerlijke weegschaal. Aan de ene kant bevat deze weegschaal onze draaglast, dit is alles wat er op onze schouders terechtkomt, alle zorgen, bekommernissen, verantwoordelijkheden, ... Aan de andere kant zit onze draagkracht, dit is alles wat onze schouders sterk maakt om de last te dragen. Wat iemand sterk maakt kan individueel erg verschillend zijn, bijvoorbeeld: sociale contacten, ontspanning, kunnen relativeren, hulp durven te vragen, nee durven te zeggen, ... Wanneer deze balans uit evenwicht geraakt, kunnen we meer prikkelbaar of emotioneel zijn, slaapproblemen of lichamelijke klachten ervaren, ... Het is dus van belang om deze weegschaal in evenwicht te houden.

De coronacrisis brengt onze weegschaal uit evenwicht, door enerzijds de draaglast groter te maken. Anderzijds wordt de draagkracht beperkter omdat heel wat dingen die we normaal kunnen doen niet toegelaten zijn of omdat we er geen tijd of energie voor hebben.


 
Als hulpverlener is het belangrijk niet alleen te zorgen voor anderen, maar ook voor jezelf! Je kan alleen maar goed voor anderen zorgen als je ook je eigen batterijen tijdig wat oplaadt. 
Druk regelmatig even op je eigen pauzeknop en vraag je bewust af hoe het met je gaat.  Als er te veel draaglast komt, maken we meestal minder tijd om onze draagkracht aan te vullen. Maar net dat is erg belangrijk. Probeer ondanks tegenzin of gebrek aan tijd dingen te doen waarvan je weet dat ze je deugd doen!

Ook IDEWE heeft een hulplijn voor personeel in de zorgsector

 

 

De ZorgSamen

De crisis stelt iedereen op de proef; velen tasten diep in hun reserves. Niet één week, niet twee weken, maar veel langer. Omdat we samen een zorgmarathon lopen, is het belangrijk voldoende veerkrachtig te blijven. Nu, maar ook wanneer de meest acute fase van de crisis zal geweken zijn.

Om zorgmedewerkers psychisch te ondersteunen lanceert Zorgnet-Icuro het informatieplatform www.dezorgsamen.be. De ZorgSamen is er voor iedereen die werkt in de zorg, ongeacht je statuut of functie: artsen, verpleegkundigen, middenkader, logistiek en administratief medewerkers, schoonmaak- en keukenmedewerkers … en ongeacht de zorgsetting waarin je werkt: in ziekenhuizen, woonzorgcentra, eerste lijn, welzijn of thuiszorg.

Op de website vind je antwoorden op de volgende vragen:

 • Hoe zorg ik voor mezelf?
 • Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar?
 • Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s?
 • Hoe zoek ik professionele hulp?

Alle aangeboden informatie is bijeengebracht door experten en wetenschappelijk gefundeerd. Je kan vragen stellen en tips en tricks met elkaar delen. Je kan er ook terecht voor directe (telefonische) ondersteuning.

Tips

 • Spreek erover met elkaar. Deel ervaringen en gevoelens en let op elkaar.
 • Probeer zo veel mogelijk je routine te behouden. Eet (gezond) en slaap regelmatig. Beweeg voldoende.
 • Plan dagelijks activiteiten voor jezelf en voor de mensen om je heen. 
 • Raadpleeg regelmatig maar niet voortdurend de officiële informatiebronnen en ziekenhuisrichtlijnen.
 • Vermijd ‘fake news’, dit creëert enkel verwarring en onrust. Sociale media zijn geen bron van nieuws.
 • Blijf zelf verbonden! Afstand houden betekent niet sociaal contact verbreken. Integendeel!
 • Houd telefonisch en via internet contact. 

Ontspan regelmatig en praat ook over andere zaken. Las af en toe bewust een (koffie)pauze in en moedig elkaar daartoe aan.

Elke taak, elke job is zoals altijd zeer zinvol

Sommige collega's zorgen voor patiënten die heel ziek zijn door het virus, anderen zorgen voor patiënten die wegens andere redenen zorg nodig hebben. Sommige collega's zorgen ervoor dat er gezorgd kan worden, anderen staan momenteel aan de zijlijn te wachten tot zij weer hun zorg kunnen aanbieden.

Elke taak, zichtbaar of onzichtbaar voor de buitenwereld, zorgt ervoor dat we als ziekenhuis de zorg kunnen geven die de maatschappij nu (maar ook straks) van ons vraagt.

Hulpverleners applaudisseren voor zorgverleners AZ Klina

Instructievideo's

Afname van een neuswisser

 

Over het mondneusmasker

 

Zo gebruik je een FFP2-masker

 

Zo kan je de schort hergebruiken

 

Zo kan je een mondmasker hergebruiken

 

Zo trek je PBM's aan

 

Zo trek je PBM's uit

Interessante links