Ruim 90 ex-Covid-patiënten revalideerden in AZ Klina campus De Mick

Ze moeten opnieuw leren slikken, zitten of stappen: soms zijn Covid-19-patiënten, na een ziekenhuisopname, niet in staat om naar huis te gaan. In revalidatiecampus De Mick krijgen deze mensen een aanpak op maat. Al ruim 90 ex-Covid-patiënten werden er, na een intensief revalidatietraject, op weg geholpen naar zelfstandigheid. Dr. Caroline Schouteden, arts fysische geneeskunde, en Hildegard Van den Broek, paramedisch diensthoofd, geven uitleg.

 

Aanpak op maat

Revalideren van Covid-19 is maatwerk. Elke patiënt heeft nood aan een gepersonaliseerde aanpak. “We zien grote verschillen tussen patiënten”, zeggen dr. Caroline Schouteden en Hildegard Van den Broek. “De ene kan nog stappen, terwijl de andere niet meer kan zitten of zelfstandig eten. Sommigen moeten alles opnieuw leren. Het einddoel is vaak hetzelfde: de patiënt moet thuis zelfstandig kunnen functioneren. Maar het traject daarnaartoe kan heel verschillend zijn. Eerst brengen we in kaart wat de patiënt nog kan. We kijken welke problemen zich stellen en hoe we die gaan aanpakken. Vaak kunnen we dan nog niet inschatten hoelang de revalidatie zal duren. Veel hangt af van hoe de mensen voordien waren. Gaat het om een oudere patiënt die al wat minder kon? Dan zal de revalidatie langer duren. Maar we zien ook jongere mensen die zwaar getroffen zijn door het virus. Bij mensen die op intensieve zorgen lagen, spreek je al gauw over maanden.”

 

Multidisciplinair team

Voor elke patiënt in campus De Mick staat een heel team klaar. “We komen al snel aan tien personen: verpleging, kinesist, ergotherapeut, logopedist, diëtist, revalidatiearts en arts in opleiding, medewerker van de sociale dienst … We pakken de revalidatie multidisciplinair aan. We hebben niet alleen de knowhow, De Mick zet ook in op modernisering en nieuwe technologie. Een toestel als de C-Mill (een looptoestel waarop de patiënt in een virtuele omgeving speelse oefeningen doet) pakt revalidatie op een leuke manier aan. Het motiveert onze patiënten des te meer. Revalidatie en zorg lopen hier door elkaar, de therapie stopt niet in de revalidatiezaal. Daarbij speelt de verpleging een belangrijke rol. Zij zullen patiënten aansporen om zo veel mogelijk zelf te doen. Psychologische ondersteuning is ook heel belangrijk. Onze patiënten hadden in het ziekenhuis geen tijd om dingen een plaats te geven. Vaak krijgen ze hier pas hun klop.”

In campus De Mick revalideerden al ruim 90 patiënten van Covid-19. “Als mensen naar huis gaan, worden ze vaak ambulant verder behandeld. Sommigen kunnen een jaar later hun werk nog niet hervatten. Of ze wel eens moeten aanvaarden dat ze sommige dingen niet meer zullen kunnen? Bij bepaalde patiënten dachten we: ‘dit komt niet goed’. Maar dan komen ze een half jaar later trots binnengewandeld en zeggen ze: “Kijk eens wat ik kan”. We mogen niets uitsluiten.”

 

Leo De Leeuw (64) leerde in campus De Mick opnieuw stappen

Covid-19 sloeg zwaar toe bij Leo De Leeuw (64). Hij verbleef 26 dagen in het ziekenhuis, waarvan 14 dagen op intensieve zorgen, en lag een week in coma. Het hakte er stevig in: Leo kon niet meer stappen. Maar daar legde hij zich niet bij neer. Leo is een fervent motorrijder, opnieuw met zijn Harley-Davidson rijden was zijn doel. Na een verblijf in campus De Mick van tweeënhalve week, mocht hij naar huis, wat uitzonderlijk snel is.

“Eind januari werd ik opgenomen in Klina”, zegt hij. “Ik zat thuis voor tv, toen ik zware koorts kreeg en nog amper kon ademen. Op de spoedgevallendienst testte ik positief op corona. Ik werd opgenomen, een dag later hebben ze me in coma gebracht. Mijn fijne motoriek was verstoord en ik moest opnieuw leren stappen. In De Mick ben ik als een trein vooruitgegaan. Al na twee dagen had ik geen rolstoel meer nodig. Motorrijden is mijn passie, daarom heb ik mijn benen extra getraind. Ik hoop in mei met de motor naar Spanje en Portugal te kunnen vertrekken. Ik ben blij dat ik naar huis kan. In het begin zal ik wel wat hulp kunnen gebruiken, vandaar dat de sociaal assistente informeerde naar poetshulp.”

Mede door Covid-19, heeft Leo het roer omgegooid. Hij gaat gezonder leven. In samenspraak met zijn arts, ging hij op dieet. “Ik had zwaar overgewicht. Mede dankzij extra training ben ik al 18 kilo kwijt en dat wil ik blijven volhouden.”