Nieuwe ziekenwagen De Mick: op maat gemaakt en vol innovaties

De ambulanciers van onze 112-dienst op campus De Mick glimmen van trots. Sinds kort gaan ze op pad met een gloednieuwe ziekenwagen, die op maat is gemaakt en over enkele interessante technische innovaties beschikt. Coördinator Gerry Van Den Langenbergh geeft uitleg.

“Van bij de opstart van onze dienst in 2018, werkten wij met een gehuurde ambulance”, zegt Gerry. “AZ Klina deed een belangrijke investering met de aankoop van deze wagen. Aan een nieuwe auto moet je altijd wennen, bij een ziekenwagen is dat niet anders. Deze ambulance heeft bijvoorbeeld een veel kleinere draaicirkel, een automatische versnellingsbak en rijdt veel stiller en vlotter.”

De inrichting gebeurde op maat. “Al het materieel is vanaf de deur bereikbaar, zonder dat we hoeven in te stappen. Dat levert tijdswinst op. We werken met een uitstaptas, die we aanvullen met thematische uitbreidingssetten, om extra zorg te bieden.”

De ziekenwagen is ook voorzien van enkele technische snufjes. “Zo hebben we een wifimodule aan boord, waardoor we op onze tablets patiëntendossiers kunnen invullen en informatie over gevaarlijke stoffen en medicatie opzoeken. Bijkomend voordeel: bij een grootschalig incident kunnen we fungeren als wifi-hotspot voor andere hulpverleners. En er is meer: bij een oproep wordt het adres automatisch ingevoerd in ons navigatiesysteem, dat hoeft niet manueel te gebeuren. Een dashcam registreert dan weer automatisch het verkeer. En er is een zwarte doos aan boord, net als bij vliegtuigen. Die registreert allerlei gegevens over de ziekenwagen.”

Nog bijzonder: de ziekenwagen heeft een speciale matras mee, om baby’s en kleine kindjes op te fixeren. “Zo hoeven die kinderen niet meer bij mama of papa op schoot vervoerd te worden”, zegt Gerry. “Dat maakt het veel veiliger als je bijvoorbeeld plots moet remmen.”

Levensduur

Hoelang gaat een ziekenwagen eigenlijk mee? “Na 200.000 km moet je aan vervanging beginnen denken”, zegt Gerry. “Wij doen ongeveer 50.000 km op een jaar. Met zo’n wagen wordt al eens wat sneller gereden, remblokken verslijten veel sneller: een ziekenwagen ziet af. Maar we zijn heel blij dat we hem hebben.”