Europese Erkenning “Borstkliniek Voorkempen”

Bekroning voor Borstkliniek Voorkempen, een samenwerking tussen AZ Klina en AZ Sint Jozef Malle

“We zijn heel fier dat onze samenwerking officieel erkend werd door Eusoma, de Europese vereniging tegen Borstkanker”, aldus dr. Didier Verhoeven coördinator Borstkliniek Voorkempen (www.breastcentrescertification.com). “Het betreft wereldwijd de meest veeleisende erkenning voor borstklinieken. Slechts vijf Belgische centra kregen deze accreditatie. We zijn zelfs het eerste samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen. We geloven ook echt dat transmurale en regionale netwerking een meerwaarde biedt voor de vrouw met borstkanker. Europa steunt openlijk dit model.”

 

De “Borstkliniek Voorkempen” is in 2007 gestart als een officieel erkend samenwerkingsverband tussen AZ Klina in Brasschaat en AZ Sint-Jozef in Malle en is sinds dan lid van het Breast Centres Network. Dit is een Europees referentienetwerk voor borstklinieken met 220 leden wereldwijd (www.breastcentresnetwork.org). In 2012 vierden wij ons lustrum in aanwezigheid van mevrouw Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen en toenmalig minister Inge Vervotte.  In oktober 2013 werd een recordopbrengst van de nationale taxusinzameling : ”Vergroot de Hoop” in onze regio (28 gemeenten) toegekend aan onze borstkliniek en een jaar later openden we een nieuwe radiotherapiesite in AZ Klina.

 

De Borstkliniek Voorkempen kan nu al terugblikken op een uitzonderlijk jaar. Ze was ook gastheer voor het 5de Internationaal Congres voor Borstklinieken in Antwerpen in februari en kwam verschillende malen internationaal sterk in beeld. Jaarlijks behandelen we 300 nieuwe patiënten met borstkanker.

 

Dokter Didier Verhoeven: “Hoewel de overheid de mond vol heeft van samenwerkingsverbanden, was er vorig jaar heel wat verwarring over erkenningen van satelliet borstklinieken in ons land. Dit maakt ons extra trots op deze Europese erkenning.” “De audit om een erkenning te behalen vraagt veel inspanning van het hele team van de Borstkliniek Voorkempen. Het laat ons echter toe om altijd te blijven nadenken over de kwaliteit van onze zorg en het is een stimulans in ons continue streven naar verbetering.”