In de krant: Bijna 80% van medewerkers AZ Klina haalt griepprik

Gazet van Antwerpen:

Griep krijgt minder kans in ziekenhuis: "Dood van twee jonge, gezonde patiënten deed me nadenken"

Brasschaat - 25 januari 2019

Van een epidemie is er dit jaar nu nog geen sprake, maar de griep kan in de komende weken nog volop uitbreken. AZ Klina heeft vorig jaar alvast een grote campagne opgestart, om zo veel mogelijk personeel een griepprik te geven. En dat had succes. De helft meer personeelsleden liet zich inenten.

AZ Klina wil duidelijk een voortrekkersrol spelen. Met de handleiding van preventiedienst IDEWE zette het een grootschalige vaccinatiecampagne op. "We zaten rond de 45% van het personeel dat was gevaccineerd. Dat was nog veraf van een Vlaamse richtlijn, die tegen 2020 in de ziekenhuizen een vaccinatiegraad van 80% bij het gezondheidspersoneel wil om de verspreiding van de griep zo veel mogelijk tegen te gaan", zegt Stefanie Blancke, verantwoordelijke voor het vaccinatieproject.

"Door onze campagne, van oktober tot en begin december hebben we dat uiteindelijk naar 76% kunnen brengen, niet alleen voor het gezondheidspersoneel, maar voor àlle personeel. Daar zijn we zeker tevreden mee. Volgend jaar willen we naar de 80% gaan."

Dat gebeurde met verschillende initiatieven. Leidinggevenden kregen een infosessie, op pc-schermen kwamen getuigenissen van collega's die zich hadden laten vaccineren. Bovendien werden er nu op meerdere plaatsen spuitjes gegeven, dichter op de afdelingen zelf.

Feit of fictie

Maar los van nabijheid waren er ook heel wat vooroordelen, die met 'feit of fictie'-tekstjes op schermen getoond. "Mensen twijfelen over de effectiviteit", zegt Lode Godderis (IDEWE). "Een vaccin helpt vaak, al is het niet 100% dekkend. Maar als je gevaccineerd bent, is de griep minder intens, ook al gaat het over een andere virusstam."

Een ander vooroordeel gaat over de nevenwerking. "Er is een studie naar gedaan. Bij 150 deelnemers zag je dat op pakweg 150 deelnemers er twee tot drie personen vage klachten hadden rond hoofdpijn of soms misselijkheid. Dat hangt ook niet per definitie met het vaccin", gaat Godderis voort. "Eén tot twee dagen kan je het voelen omdat je lichaam weerstand opbouwt. En lokaal kan het wat spierpijn geven. Maar de voordelen blijven veel groter."

Schrik voor de prik

 "Ik ben er over beginnen denken na de dood van twee jonge patiënten, die vorig jaar na griep zijn overleden", zegt Wim Van den Sande (50), adjunct-diensthoofd op de spoedafdeling.

 "Ik heb me dan ook voor het eerst laten vaccineren. Vroeger was ik er, denk ik, onvoldoende gemotiveerd voor."

 "Ik heb ook zelf spuiten gezet, bij 60 tot 70 collega's. Dan moet je ook wel zelf ingeënt zijn, vind ik. Ik laat me niet zozeer vaccineren voor de gezondheid van mezelf, maar naar de patiënten toe. Het hoort gewoon zo. Wel opvallend hoe collega's die dag   in dag uit spuitjes moeten geven, toch ook zelf schrik voor de prik kunnen hebben. Soms moet ik inderdaad even iemand vasthouden (lacht)."

Ook de poetsdiensten

  Carina Verhoeven (55) uit Berendrecht is vorig jaar bij Klina gaan werken. "Ik heb me vroeger nooit laten inenten. Ik heb er denk ik nooit bij stilgestaan. Maar je hoort dat het vanaf 55 jaar nuttig is, en ik denk vooral dat het belangrijk is. Als  schoonmaakster kom ik op verschillende afdelingen met verschillende mensen in contact, ook rechtstreeks met de patiënt. Van de spuit zelf heb ik niks last gehad. Ik wil me voortaan elk jaar laten inenten."

Personeel kan niet verplicht worden om zich te laten inenten. Het ziekenhuis kan dan ook alleen maar oproepen en personeel informeren. "Er valt geen lijn te trekken in wie zich niet laat vaccineren", zegt Blancke nog. "Soms wil men gewoon geen lichaamsvreemde stoffen in het lijf of wel men het immuunsysteem zelf het werk laten doen."

"Wat we wel vragen als er effectief opnieuw een epidemie is, dat wie geen inenting wil en toch dichtbij patiënten komen, een mondmaskertje te dragen. Maar wie geen inenting wil, geeft aan daar geen probleem mee te hebben."

"Werk aan de winkel"

In Brasschaat gaat men dus volop voor de dichterbijkomende Vlaamse norm, maar hoe doen andere ziekenhuizen het? "2020 is dichtbij", vult Lode Godderis nog aan. "Gisteren belde ik rond naar vijf ziekenhuisgroepen. De meesten zeiden een vaccinatiegraad van tussen 45 en 55% te hebben. Ik denk dat er nog wel werk aan de winkel is, maar ben positief."