Boek ‘Breast Cancer: Global Quality Care’: hoe verbeter je wereldwijd de borstkankerzorg?

Hij is een man met een ambitieus plan: de Antwerpse arts Didier Verhoeven wil de zorg voor patiënten met borstkanker wereldwijd optimaliseren, ook in landen waar de (financiële) middelen beperkt zijn. Maar hoe pak je dat aan? Op die vraag tracht het boek ‘Breast Cancer: Global Quality Care’ een antwoord te formuleren. Dr. Verhoeven bracht experts uit de hele wereld bij elkaar en zij presenteren hun visie in het boek (en e-book), dat op zaterdag 7 december in Antwerpen wordt voorgesteld.

Dr. Didier Verhoeven, borstkankerspecialist bij AZ Klina in Brasschaat, kreeg als hoofdauteur hulp uit alle windstreken. Topexperts uit 25 landen, verspreid over vijf continenten, hadden inbreng. Het boek is de vrucht van een proces dat zo’n tien jaar geleden begon. “We schreven een globale visie neer”, zegt dr. Didier Verhoeven. “We vertrekken vanuit de vraag: hoe organiseer ik zorg – in dit geval borstkanker - op de meest kwaliteitsvolle manier, rekening houdend met het budget, dat anders is in België dan bijvoorbeeld in Duitsland, Zuid-Afrika, Argentinië of India? Tal van aspecten spelen een rol. Denk aan de economie, locatie, IT, kwaliteitsbewaking, multidisciplinaire organisatie van de zorg en media. Hoe spring je op de beste manier om met je budget? Daar gaat het om. Kijk bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten: daar stroomt heel veel geld naar de gezondheidszorg, maar ze scoren niet veel beter dan een land als Chili of Cuba. België, en bij uitbreiding West-Europa, doet het dan weer wel goed. Het boek wil doen reflecteren, aanzetten tot verbeteren en reikt ideeën en inzichten aan. Je moet geen borstkankerspecialist zijn om het boek te lezen. Het is bedoeld voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in de organisatie van borstkankerzorg. Dat kunnen overheden zijn, maar ook ziekenhuizen, huisartsen, … Kwaliteit, daar zijn veel mensen mee bezig, en er bestaan ook veel misverstanden over.”

Het boek wordt uitgegeven door het Engelse Oxford University Press, de grootste en belangrijkste universiteitsuitgeverij ter wereld. “Een boek zoals het onze bestond nog niet”, zegt dr. Verhoeven. “Het is voor mij een droom dat Oxford University Press onze uitgever is. Op het vlak van kwaliteit en wetenschap zijn zij top in de wereld.”

Op zaterdag 7 december wordt het boek in Antwerpen voorgesteld. In de voormiddag is er een wetenschappelijk event met sprekers uit de hele wereld, in de namiddag een academische sessie met deelname van Vlaams minister-president Jan Jambon en prof. dr. Herman Van Goethem, rector van de universiteit Antwerpen.

Over dr. Didier Verhoeven

Dr. Didier Verhoeven werkt al ruim 25 jaar als medisch oncoloog bij AZ Klina en is coördinator van de Borstkliniek Voorkempen. Hij is ook als professor verbonden aan de Universiteit Antwerpen. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de organisatie van zorg en de kwaliteitscontrole van kankerzorg. Dit boek is mijn levenswerk”, zegt hij.

Klik hier voor meer info over het boek.

Lovende kritieken

Ondertussen kreeg het boek een lovende recensie van The ASCO Post, dat gespecialiseerd is in oncologie en hematologie. De recensie kan je hier lezen. Aan ecancer, een online platform over kankerzorg, gaf dr. Verhoeven dit interview: